/ Община Мездра
С вдигане знамената на Обединена Европа, Република България и Община Мездра от кмета инж. Генади Събков започна тържествената програма, с която бяха отбелязани Деня на победата над хитлеро-фашизма във Втората световна война и Ден на Европа.

Отбелязваме Деня на Европа

На днешния 9-ти май бе отдадена почит на всички загинали в битките на най-кръвопролитната война, продължила 6 години. Кметът честити на присъстващите двата празника, които са неразривно свързани. „Ако нямаше 9-ти май 1945 година, нямаше да я има Европа в този вид, в който е, нямаше да го има и настоящият празник – Ден на Европа“. 

Повече от 60 милиона души загиват във Втората световна война, като около 60% от тях са цивилни. 70% от индустрията и съоръженията в Европа е разрушена. 42 милиона души са жертвите от народите на Съветския съюз, 19 милиона военнослужещи и около 23 милиона цивилно население, каза още кметът. 

Поклонение пред героите.
Община Мездра

В своето затрогващо слово той преразказа войната чрез трагичната съдба на едно грузинско семейство от Северна Осетия, загубило седемте си синове по бойните полета. Историята е обезсмъртена в гранитен обелиск, изграден от признателното поколение през 1963 г., представляващ скърбяща майка и  седем отлитащи жерави.

През 1969 г. тя намира израз в песента „Жерави“ по текст на Руслан Хамзатов, музика на Ян Френкел и в изпълнение на Марк Бернес. Под нейните звуци гражданите на площад „България“ сведоха глави в знак на почит пред паметта на жертвите на войната.

И в Белоградчик почетоха 9 май

Програмата продължи с изпълнения на ученици от ОУ „Христо Ботев“ с ръководител Лилия Христова, които рецитираха стихотворения на Пушкин и Лермонтов на руски език; мъжка вокална група „Калето“ и мажоретен състав при ЦПЛР – Мездра.

Втората световна война безмилостно жестоко отнема живота на милиони граждани на планетата. Разрушава цветущи градове и села, унищожава велики произведения на изкуството, превръща безброй човешки същества в получовеци - осакатени физически и психически.

Безспорна е заслугата на бойците, командирите и помощник-командирите от врачанския край за победите на нашата армия в Отечествената война 1944-45 година. За проявена храброст и отлични бойни качества в боевете при Бела паланка, Ниш и Нишки бани, при Проплац и Косово поле са наградени с ордени „За храброст“ 848 бойци и командири от състава на 6-та пехотна Бдинска дивизия.

От състава на 16-та пехотна дивизия 22 души получават орден „За храброст“, хиляди окичват гърдите си с ордени и медали за „безпримерна храброст, безстрашие и хладнокръвие в боевете“. Врачанският край дава в Отечествената война 321 убити, 29 от които от община Мездра.

В община Мездра днес живеят двама фронтоваци - о.з. капитан Илия Григоров - на 96 години в с. Царевец и о.з. поручик Никола Илиев на 95 години в Мездра. В навечерието на 9-ти май по стара традиция те бяха уважени от Общинското ръководство на Съюза на ветераните на войните в Мездра и Общинската организация на социалистическата партия.

Денят на Европа е посветен на мира и обединението в Европа. “Ние, българите, вървим към един обединен свят със своя значим принос в европейската култура и човешката цивилизация, вграждайки в духовността на Европа Кирило-Методиевото дело.

Днес не можем да си представим културата на християнска Европа без песнопенията на Йоан Кукузел, без прекрасните образци, оставени от творческия гений на българина в областта на архитектурата, иконографията, литературата”, коментираха от Община Мездра.

Напълно основателно проф. Роже Бернар, Франция, определя българите „като сътворци на европейската цивилизация“.