/ Община Видин
С шествие-парад на „Безсмъртния полк“ и поклонение на Руското военно гробище във Видин и тази година бе отбелязан Денят на победата над хитлерофашизма и Денят на Европа - 9 май.

Честването.
Община Видин

Днес се навършват 74 години от края на Втората световна война. Десетки видинчани се събраха, за да почетат паметта на загиналите руски войници и офицери от Трети украински фронт на бившата Съветска армия, погребани на видинска земя и да поднесат цветя пред паметните им плочи. По традиция събитието се организира от Руски клуб „Видин - 2002“, със съдействието на Община Видин.

Отбелязваме Деня на Европа

На поклонението присъстваха народният представител д-р Цветан Топчиев, заместник-кметът на Общината Венци Пасков, представители на политически партии, на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на Областния съвет на Български антифашистки съюз и много граждани.

Заупокойна молитва в памет на загиналите отслужиха архимандрит Исаак и иконом Методи. Заместник-кметът на Общината Венци Пасков се обърна към всички присъстващи  с думите: “Днес ние не само се прекланяме пред саможертвата на загиналите във Втората световна война, но и празнуваме свободата на десетки народи.

Поклонението пред подвига на героите от Втората световна война.
Община Видин

Изразяваме своята радост, че имаме привилегията да бъдем част от една силна общност, чиито най-големи ценности са мирът и солидарността. Ние, видинчани, като признателни потомци всяка година идваме на това свято място, за да сведем глава в знак на почит и признателност.

В Деня на победата и Деня на Европа да си пожелаем никога повече човечеството да не допуска такива опустошителни войни, да вървим заедно в хармония и разбирателство и издигнем високо знамето на солидарността“.

С едноминутно мълчание присъстващите сведоха глави пред подвига на руските воини, дали живота си, за да възтържествува днес мирът.