Заседание по механизма във Видин
Заседание по механизма във Видин / Десислава Крумова
В област Видин започва да функционира Областен координационен център  за изпълнение на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Това каза при откриването на срещата между ангажираните институции, областният управител Албена Георгиева. Тя е и председател на координационното звено, а заместник-председател е началникът на Регионално управление по образованието – Видин Веселка Асенова. Областни центрове за изпълнение на Механизма се създават в цялата страна.

Институциите, имащи отношение по прилагането и функционирането  на  Механизма в изпълнение на Постановление на Министерски съвет  №100 от 8 юни 2018 г. Приет бе и правилник за дейността на Областният координационен център, в който се урежда организацията на работата, контролът и изпълнението на всички дейности.

Присъстващите на срещата бяха запознати със специално създадения от Министерство на образованието и науката софтуер за връзка между всички институции, ангажирани с изпълнението на Механизма. Софтуерът има за цел да синхронизира и подпомага работата на Областните координационни центрове. Всяка от администрациите – местни и държавни, регионално управление на образованието, социалните служби ще имат достъп до софтуера, при гарантирано спазване на правилата за сигурност с работа с лични данни.
При откриването на срещата областният управител каза, че образованието е приоритет, свързан освен с повишаване квалификацията на учителите, също и с грижата за задържането на учениците в училището.

Веселка Асенова, началник на Регионално управление по образованието - Видин информира присъстващите за свършеното през миналата учебна година по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст на територията на област Видин.  Работили са общо 22 екипа с 40 служители, които са обходили над 1000 адреса на деца подлежащи на задължително предучилищно и училищно образование. През тази учебна година броят на екипите, които ще работят във Видинска област ще бъде 21, уточни Асенова:
 
„Надявам се по абсолютно същия начин да работим и тази година-нямаше никакви проблеми между институциите, една съвместна работа, изключително организирана...Благодаря на всички общини, на кметовете, на дирекция „Социално подпомагане, на полицията, които винаги бяха с нас... Тази година се очаква малко по-късно да се присъединят и РЗИ и НАП“,коментира Веселка Асенова.

Представител на  фирмата, създател на софтуера, информира присъстващите за неговите характеристики и уточни, че връзката между общини, министерства, институции е криптирана и ще обслужва само дейностите по Механизма. Достъпът до специалните устройства ще имат ограничен брой хора, които ще работят при гарантиране на сигурността на защита на личните данни, публикувани в системата.
На срещата се коментираха срокове срокове за изработване на новите общински стратегии, които да бъдат в основата на  новата областна Стратегия, която трябва да започне да действа след април следващата година.

Албена Георгиева припомни, че на проведеното през юли заседание на Координационното звено по механизма за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училища възраст в Министерски съвет, бе отчетено, че върнатите обратно в системата деца и ученици са близо 24 000 за цялата страна. „Няма как да не повторя още веднъж, че считам за голям успех създаването на Координационния механизъм. Съвместната ни работа през изминалата година още веднъж показва, че когато институциите работят в добро взаимодействие се постигат добри резултати“, каза областният управител на Видин.