доходи
доходи / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Кой от какво се отказа през 2016 г. стана ясно в проучване на Териториалното статистическо бюро във Враца
С над 22% са пораснали доходите на жителите на Врачанска област през 2016 г. в сравнение с 2015 г. Това отчитат от Териториалното статистическо бюро във Враца. Средният доход на лице от домакинство е бил 4547 лв., което е с 2.7% повече спрямо 2015 г. В същото време обаче данните от тримесечни проучвания сочат, че са се променили храните, които жителите на Врачанска област предимно купуват.

Драстично е увеличението на консумацията на хляб и тестени изделия. Само за година повишаването при закуските и другите хлебни изделия е със 78.3%. С хляб ядат над 95% от врачани. За тях обаче филийката все по-рядко е намазана с масло или дори с маргарин. Само през 2016 г. е отчетен спад на купуването на масло с 50% и на маргарин – с над 42%. През същата година с близо 1% е намаляло потреблението на месо и него вече могат да си позволят 26.6%. Прясно мляко пият едва 8% от жителите на региона, а киселото мляко продължава да е насъщен продукт само за 16%. С повече от 20% е намаляло потреблението на безалкохолни напитки.

Популярните през лятото дини и пъпеши рязко са минали в графата “каприз”. От тях през изминалата година са се лишили доста врачани, след като потреблението им е спаднало с над 40% в сравнение с 2015 г. Алкохолните напитки, купени от магазина, също бележат спад - те са купувани с 30% по-малко през миналата година. Сигурен порок за врачани обаче остават цигарите – има-няма пари, за тях има и дори се заделя повече от семейния бюджет. През 2016 г. потреблението им се е увеличило с 32 цигари на жител на областта и е станало средно по 542 цигари годишно на жител от областта.