ДКЕВР удря най-бедната част от Европа с цената на парното
ДКЕВР удря най-бедната част от Европа с цената на парното / Дарик Враца

Увеличение с почти 10 % на цената на топлоенергията за врачанската „Топлофикация" поиска ДКЕВР. Според държавната комисия от 1 юли абонатите на „Топлофикация" Враца трябва да плащат за парно вече по 85,96 лева за MWh без ДДС, което е със 7,79 лв. увеличение спрямо действащата в момента цена. При поискана максимално допустима цена от дружеството от 82 лв. за MWh без ДДС.

В същото време Комисията е определила много ниска цена за изкупуваната електроенергия, произведена от дружеството - от 206,72 лв. за MWh без ДДС.
Цената заявена от „Топлофикация" Враца за тази електроенергия е 260 лв. за MWh без ДДС.

Според директора на „Топлофикация" Враца Радослав Михайлов проблемът е в използвания модел за ценообразуване. „Този модел е остарял и би трябвало да се върви към нов, който да отразява коректно и правилно техническото и финансово състояние на топлофикационните дружества. Предлаганата цена от ДКЕВР е непосилна за нашите потребители!", категоричен е Михайлов. Тази цена със сигурност ще доведе до отлив на потребители, до влошена събираемост. На този етап задълженията към „Топлофикация" Враца са около 7 млн. лева, като от тях 6 млн. са на битови потребители.

Михайлов обясни, че първоначално от ДКЕВР са определили дори по-висока цена за парното от 105 лв.за MWh при поискани от дружеството цени 78 лв. MWh. След това Комисията е орязала разходите на дружеството за ремонт, за пренос, за закупуване на емисии за парникови газове и са стигнали до пределната от 85 лв. за топлоенергия за MWh.

„Ние сме дали своите опровержения, предстои закрито заседание на ДКЕВР, след което окончателните цени ще станат ясни. Ако комисията остави високата цена за топлоенергия и драстично намали тази на изкупуваната, каквито са заявките, единственото, което бихме могли да направим е да заведем дело. Но тези дела се точат и докато излезе решението ще трябва да въведем новата цена. В крайна сметка ако не са съгласни с предложените от нас цени, поне да оставят действащите в момента, за да можем да направим текущите ремонти и да гарантираме безавариен следващ отоплителен сезон", коментира още Радослав Михайлов.

Според експерти с намаляването на цената за изкупувана електроенергия се цели някакво минимално сваляне и на цената на тока за населението, но за Северозападна България, където оперира ЧЕЗ този показател не е включен в изчисленията, така че мотивът на ДКЕВР остава неясен.