Директорът на Социално подпомагане: По-голямата част от жалбите са неоснователни
Директорът на Социално подпомагане: По-голямата част от жалбите са неоснователни / Дарик Враца - архив

228 жалби са разгледали през изминалата година служителите на „Социално одпомагане" във врачанско, отчете директорът на регионалната структура Димитрийка Цанова. От тях 47 са за отказ от отпускане на даден вид социална помощ. Седем от жалбите са били основателни и заповедите за отказ са били отменени, обясни Цанова. Останалите заповеди за отказ при проверката са потвърдени.

Според Цанова  по принцип по-голямата част жалбите са неоснователни и са свързани с откази за отпускане на социални помощи на различни нормативни основания - липса на регистрация в „Бюрото по труда", на необходими подписи в Бюрото, по-високи от допустимите доходи за съответния вид помощ, липса на адресна регистрация, неуредено семейно положение, недоказани доходи на семейството, продажба на недвижима собственост над допустимите нормативи и др.

Най-много жалби са от естеството на извършените продажби на земеделски земи и по-висок доход от ренти, както и за не назначаване по действащите програми за „Личен асистент". „Не всички проекти за лични асистенти са към нас, но хората не знаят и се оплакват само до Дирекция „Социално подпомагане", обясни още тя.