Делян Добрев: Българската енергетика е в колапс. Не изключвам варианта някой да се е прицелил в активите на НЕК
Делян Добрев: Българската енергетика е в колапс. Не изключвам варианта някой да се е прицелил в активите на НЕК / Sofia photo agency, архив

Българската енергетика е в колапс, месеците април и май ще бъдат изключително тежки, обяви днес във Враца бившият енергиен министър Делян Добрев. Той обясни, че понижението на кредитния рейтинг на НЕК от страна на ”Стандарт енд Пуърс” е било очаквано от специалистите в енергетиката. Това от своя страна ще създаде допълнителни проблеми за компанията като по-високи лихви по кредитите и  увеличаване на загубите на НЕК, които за 2013 година се очаква да са над 400 млн.лв.

„Причината е че се взимат регулаторни решения, които дебалансират системата. Няма как да намаляваш непрекъснато приходите,  да увеличаваш разходите и да твърдиш, че си балансирал системата. В последната една година виждаме точно това – тотално дебалансиране на системата, стотици милиони загуби за дружествата, които няма да свършат добре!“.

Добрев заяви и че не вижда усилия от страна на правителството това положение да бъде променено. Дори напротив – правителството продължава да увеличава разходите на компанията чрез „ влагане на пари от енергетиката в екзотични идеи като реиндустриализация, без какъвто и да е положителен ефект“.

Това не е устойчив модел и съвсем скоро ще доведе до огромни проблеми, категоричен е бившият енергиен министър. „Тогава на държавата  ще й се наложи да спасява дружества или да се разделя с активи, което може би пък е целта на управляващите“, каза още Д.Добрев и добави, че се надява управляващите да правят всичко това от желание за власт, а не заради облагодетелстване на някой. „Защото при тежкото финансово състояние до което е докарана НЕК не изключвам варианта някой да се е прицелил в активите на НЕК“, каза още Добрев.

Той взе участие в енергийния форуми за бъдещето на отрасъла, организиран под патронажа на Владимир Уручев, евродепутат от ЕНП. Във форума взеха участие специалисти в областта на енергетиката от национално и световно ниво.

Добрев посочи и най-спешните мерки, които трябва да се вземат с цел стабилизиране на компанията.  Като начало да се гарантира независимостта на ДКЕВР и да се спре използването й като социален инструмент. Сред другите мерки са:

1. Намаляване на разходите, което ще се случи много трудно, според Добрев.

2. Прилагане на енергийна ефективност.

3. Недопускане на стратегически грешки, защото сметките за тях се плащат от следващи правителства след 5-10 години.

Важно е и продължаването на дълбоководните сондажи за газ в Черно море, а в последствие и добив, тъй като по този начин не само ще се намали цената на природния газ с около 35 %, но ще станем и по енергийно независими.