Делегация от Франция провери как се отнасяме към децата си
Делегация от Франция провери как се отнасяме към децата си / netinfo

Делегация от Мариама Диало, аташе към Правата на децата при Външно министерство на Франция, посети МБАЛ „Христо Ботев" АД - Враца. Тя бе придружена от Вероник Норт-Минка - секретар на френското посолство, Георги Богданов - изп.директор на Национална мрежа за децата, Спаска Михайлова от Сдружение „Нов път" и зам.кмета на Община Враца Светозар Луканов.

Делегацията бе посрещната от изп.директор на Врачанската болница Орлин Цветков. Гостите, придружени от зам.директора по медицински дейности д-р Цветанка Генкова, направиха оглед на образцово ремонтираните хирургични отделения, открити не отдавна, и с които болницата се гордее. Обиколката премина още през Първо педиатрично отделение и Отделението по неонатология, където бяха приветствани от началниците д-р Георги Цветков и д-р Жана Станева.

Делегация от Франция провери как се отнасяме към децата си
netinfo

Визитата на френската делегация във Враца е по покана на Националната мрежа на децата, чийто партньори в община Враца са Дом на науката и техниката - Враца  и Сдружение „Нов път". Гостите се запознаха и с 5-годишния Цецко, който бе приет в болница в тежко състояние след малтреритане от страна на родителите.

 По-рано днес делегацията посети детската градина в с.Нефела и се срещна с част от кметския екип на общината. Зам. кметът Светозар Луканов запозна гостите накратко с историческия, икономическия и социален профил на общината и представи социалните проекти, включително тези, свързани с деца, над които работи местната администрация. Само за последната една година в региона са открити още седем социални услуги, а върху нови два социални проекта се работи в момента, като един от тях е за изграждането на център за младежи в риск. Луканов подчерта, че деинституционализацията и социализацията на децата в неравностойно социално положение са сред главните приоритети на кметския екип.

Делегация от Франция провери как се отнасяме към децата си
netinfo

Мариама Диало от своя стран подчерта, че поводът за посещението е запознаване на място със социалните услуги, свързани с правата на детето, които предлагат общините и неправителствените организации, с извършването на обмен на добри практики и с оказването на подкрепа за съвместните дейности между общините и неправителствените организации. Добри практики в тази посока ще бъдат събрани в наръчник, който ще бъде издаден в началото на това лято. На представянето му ще бъдат поканени представители на общините и неправителствените организации, които работят в социалната сфера.

Делегация от Франция провери как се отнасяме към децата си
netinfo