Да подкрепим нашата Тодорка
Да подкрепим нашата Тодорка / Дарик Враца - архив

В момента тече втори, финален тур от битката за най-значимо археологическо откритие на България. В онлайн референдума на "Чудесата на България" се състезават 20 уникални находки. Сред тях е откритието на археолога Георги Ганецовски от музея във Враца – неолитната дама Тодорка. В първия етап на гласуването тя дълго време държа 8-мо място, но в крайна сметка завърши на 10-то. Сега не е в челната десетка, вероятно защото врачани не знаят за втория етап от гласуването. Така наречената неолитна Тодорка е представителка на първата земеделска цивилизация у нас. Останките й са отрити край врачанското село Оходен през 2004 година. В следващите години от проучването на праисторическото селище са открити още три скелета от тази епоха.

Прави впечатление, че битката в първия етап на референдума спечели Крумчо от Кар дере. Става дума за скелет на момче също от неолита. Находката получи най-много гласове не защото е по-ценна от нашата Тодорка, а благодарение на това, че жителите на Димитровград се оказаха много активни при гласуването.

Редно е сега и врачани да подкрепят единствената номинирана находка от нашия край. Гласуването във втория финален етап на онлайн референдума ще продължи до края на октомври. Най-значимото откритие ще бъде обявено на суперцеремония в началото на ноември. Находките от първата десятка пък ще получат финансова подкрепа от държавата.

Всеки, който иска да гласува може да го прави всеки ден по веднъж на www.bgchudesa.com.

Да подкрепим нашата Тодорка
netinfo

Участниците:

Неолитният човек от с. Крум
Златото на гетите от Омуртагова могила
Провадия - Солницата
Цари мали град край Белчин
Долината на тракийските царе
Глухите камъни
Колесницата от Караново
Тракийският некропол под Струма
Перперикон
Неолитната дама Тодорка
Храмът на Кибела в Балчик
Античната куполна гробница в Поморие
Татул
Александровска гробница
Мощите на Йоан Кръстител
Дворцовата църква на цар Симеон
Термите на Деултум
Находките в центъра на София
Храмовете на одрисите в Старосел
Най-ранният хански дворец в Плиска