/ Дарик Враца
д-р Бисер Тодоров
101735
д-р Бисер Тодоров
  • д-р Бисер Тодоров
Колкото повече работи една областна болница - толкова повече губи. Системата трябва да се смени“, това коментира пред Дарик  Враца д-р Бисер Тодоров от педиатричното отделение в МБАЛ „Христо Ботев“-Враца.

Юни дойде - заплати във врачанската болница няма

Коментарът му е по повод ежемесечните проблеми, които се създават в здравното заведение, заради забавянето на трудовите възнаграждения. А те се забавят, заради запорираните от кредитори на болницата сметки. Най-ощетени от ситуацията са медицинските сестри и останалия персонал, тъй като те нямат допълнителни доходи, на които разчитат повечето лекари.

И Мая Манолова не получи отговор кога точно ще има заплати за работещите във врачанската болница

На 3 юни сестрите от всички отделения са напуснали работните си места сутринта и вкупом са отишли да се разправят с директора Евгени Любенов, заради липса на каквито и да е пари за изработеното през месец април, разказа д-р Тодоров.

„Защо трябва всеки месец да взимаме заплатите си с въстание?.. Това са хора с морал /медицинските сестри – б.ред./, никой няма да остави болните без наблюдение, но в един момент на човек му писва…“

Работещите във врачанската болница - на края на издръжливостта си

Това, че ще сменят директорите няма да промени ситуацията., категоричен бе д-р Тодоров. „Проблемът е принципен. Областните болници в България изпълняват дейности, които са гръбначен стълб за здравеопазването в България. Това са болници, които приемат всички болни, най-тежките, здравнонеосигурените – нещо, което частните болници не го правят.

Областната болница е държавна собственост. Принципалът казва - вие ще работите и ще приемате всеки човек, защото живеем в 21 век и хората не могат да умират по улиците, независимо осигурен ли си, не си ли осигурен.

Двама лекари с разкрития за работата във врачанската болница

.Ако случайно стане катастрофа с тежко ранени  болницата приема всички и започва да се грижи за тях,  къде по пътеки, къде без пътеки. Това е много тежка работа и генерира огромни загуби за болницата. Една областна болница колкото повече работи - толкова повече губи.

Това което аз говоря тук може да седне да го говори друг, в който и да е друг областен град. Не става въпрос за мениджърите. Лоши били… Не може ти да изпълняваш социални функции, държавата да те задължава да изпълняваш такива функции, а да казва после „вие сте търговско дружество“.

Целият екип на рентгеновото отделение напуска врачанската болница

Все едно е да кажеш на хлебаря „Ти ще продаваш хляба без пари“ и после да питаш защо няма печалба?! Това е фундаменталния въпрос. Затова постоянно няма да има пари за заплати, затова кредиторите ще продължат да запорират сметките, без да им пука за населението“.

На самото население също не му пука, заяви още д-р Тодоров. „Даже Ботев го е казал „Враца защо спи?!“ На никой не му пука какво ще стане, ако няма областна болница?!.  Моето уважение към всички частни здравни заведения, но нито едно частно здравно заведение не може да поеме дейността и обема на една областна болница….“

Докторът обясни, че врачанската болница страда от тежка кадрова криза, защото хората напускат. Липсват и животоспасяващи лекарства. Ако се наложи да вземат от Спешния шкаф лекарство пращат роднините да купят ново, за да могат да го възстановят в шкафа.

„Мразя да се занимава с политика, но това е безобразие от страна на хората, които се занимават с тази дейност! Не може ти да си задължен да изпълняваш социални функции, а да си легнал на икономическа основа. Никъде по света го няма. Трябва да се смени тази система!

Ексклузивно! Директорът на врачанската болница проговори пред „Дарик“

Не може болницата да е акционерно търговско дружество според Търговския закон, а да изпълнява някакви други функции, за които не е ясно кой плаща! Е как ще излезе на печалба?! Тя винаги ще генерира загуби!... Болницата е обезкървена, останала е без персонал, без заплати, как да мотивираш човек, който не е някакъв религиозен фанатик да работи без пари, как става това нещо?

Ако областна болница бъде затворена, ако на врачани, ловчанлии, бургазлии им се затвори областната болница, знаете ли колко хора ще започнат да умират ежедневно?!

Без смяна на цялостната система ще горят бушони, ще сменяме директори, ще пренареждаме като се вдигне напрежението, магьосник да сложат - същата работа ще бъде, ако не се смени системата.

Може би всички трябва да викнат - Вярно, Царят е гол! Сменете системата!“