Чакат проекта за площадка Радиана до месец
Чакат проекта за площадка Радиана до месец / Дарик Враца

До месец Държавното предприятие „Радиоктивни отпадъци“ ще получи техническия проект за изграждане на Националното хранилище за ниско- и средно радиоактивни отпадъци. Това съобщи в Козлодуй Ира Стефанова, главен инженер на СП НХРАО и ръководител на проекта в ДП РАО. По думите й, в момента се извършва проектиране, съгласно полученото от Агенцията за ядрено регулиране разрешително.

Договорът за разработване на технически проект и междинна оценка и анализ на безопасността на НХ РАО край Козлодуй бе подписан от ДП РАО през 2011 г. след проведен конкурс, съгласно процедурите и изискванията на Европейската банка за възстановяване и развитие, която финансира изграждането на хранилището. За изпълнител сред петима кандидати бе избран международният консорциум, в чийто състав влизат световно известни компании като Westinghouse Electric Spain (Испания), DBE Technology  GmbH (Германия), ENRESA (Испания) и български подизпълнители.

Междувременно преди изготвянето на техническия проект бе изготвен и приет от ДП РАО идейният проект за хранилището. От гледна точка на безопасност и икономическа ефективност е избран вариантът с междинно разположение на хранилището на площадка „Радиана“.

Старт на строителните работи по изграждането на националното хранилище се очаква да бъде даден през 2014 г. Първият етап на НХ РАО трябва да е готов и да влезе в експлоатация до края на 2015 г. Той включва изграждането на 1 платформа с 66 клетки и съпътстващата инфраструктура и прилежащи сгради, обясни Стефанова. До 5 години след въвеждането в експлоатация на първия етап се започва изграждането на втория етап, които включва изграждането на втората платформа. Изграждането на третата платформа ще бъде съобразно с натрупването на кондиционирани РАО. Всяка платформа е с по 66 клетки за съхранение на ниско- и средно радиокативни отпадъци.

Пълният капацитет на НХ РАО край Козлодуй е 140 хил. куб. метра. В хранилището ще бъдат съхранявани ниско- и средно радиоактивни отпадъци от бита, промишлеността и работата на ядрената централа в Козлодуй като първият етап е предвиден за отпадъците от извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ Козлодуй. В хранилището ще бъдат погребвани само отпадъци от България. Важно е да се подчертае, че в хранилището няма да бъдат примани високо активни отпадъци от АЕЦ „Козлодуй“, както и отработено ядрено гориво, категорични са експертите на ДП РАО. Хранилището ще бъде от най-модерния и надежден тип – приповърхностно-траншеен, по подобие на изградените във Франция.

По време на експлоатацията на НХ РАО се очаква да бъдат осигурени между 55 и 65 работни места. По предварителни оценки проектът за изграждане на хранилището за ниско- и средно радиоактивни отпадъци е около 70 млн. Евро.

НХРАО се изгражда в съответствие с Националната стратегия за управление на отработено ядрено гориво и радиоактивни отпадъци до 2030 г., одобрена от Министерски съвет. През декември 2011 г. хранилището бе определено от МС за обект с национално значение, а през януари 2013 г. за стратегически обект за националната сигурност. За изграждането му са проучвани подходящи терени на цялата територия на страната. След щателни експертни анализи и проучвания бяха изследвани  4 площадки, като отговаряща на всички изисквания в най-висока степен, от гледна точка на сигурността и опазване на околната среда, бе площадка „Радиана“ в землището на Козлодуй.

НХРАО представлява съоръжение с многобариерна защита за трайно съхраняване на предварително обработени, обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове радиоактивни отпадъци. Съоръжението ще се състои от стоманобетонни конструкции, разделени на клетки от вътрешни преградни стени. След запълване с опаковки тези клетки се покриват със стоманобетонна плоча и се изолират от атмосферните води чрез изграждане на многопластов земнонасипен слой.

През целия период на експлоатация на Националното хранилище ще бъде провеждан стриктен входящ контрол на постъпващите радиоактивни отпадъци, радиационен контрол и наблюдение както на площадката на хранилището, така и на околната среда.