/ iStock/Getty Images
Окръжна прокуратура – Видин предаде на съд обвиняеми за държане на компютърни програми за източване на банкови карти. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

На 16.04.2019 г. двамата обвиняемите Г.А. и М.Н. пристигнали с лек автомобил на ГКПП Дунав мост Видин – Калафат. При извършване на гранична проверка те заявили, че се връщат от Германия, където били по работа.

По метода „анализ на риска“ МПС било селектирано за допълнителна проверка. В мъжката чанта на Г.А. били открити пластични карти със серийни номера и магнитна лента, както и платка с електронни компоненти. Веднага била уведомена дежурната оперативно-следствена група.

При извършеното претърсване и изземване в личния багаж на двамата обвиняеми били открити и иззети мобилни телефони със СИМ-карти, флакон със сив спрей, 21 брой пластични карти с различни надписи и номера, платки с електронни компоненти, преносими компютри.

В хода на разследването по образуваното досъдебно производство е била извършена комплексна компютърно–техническа експертиза. Според заключението й, сред откритите устройства има такива, които след допълнителна доработка могат да се използват в процеса на придобиване на информация за ПИН-кода от банкови карти. Експертите посочват, че откритата платка се използва за запис на данни от видеокамера на мултимедийно устройство, монтирана над клавиатурата на банкомат. По този начин могат да бъдат получени данни за ПИН-кодове на карти при използването им от клиенти на АТМ устройство.

В твърдите дискове на компютрите e била намерена информация, свързана с данни, касаещи платежни инструменти. Според извода на вещото лице, това са миниатюрни снимки на банкомати, представляващи част от графичен или видео файл и са запазени, след като са били отваряни и разглеждани на компютъра. Открити са били и специализирани софтуерни продукти и файлове, стартиращи такива, предназначени за събиране и обработка на данни за банкови карти. От запазената история на ползваните интернет браузъри са видни някои от посещаваните сайтове и ключовите думи, използвани за търсене на интернет съдържание, свързано с данни на платежни инструменти.

На Г.А. и М.Н. е повдигнато обвинение за пазене и укриване на предмети, компютърни програми и данни за подправка на платежни инструменти, за които знаели, че са предназначени за това.

Предстои делото да продължи в съда.