Знаем ли всичко за местните избори?: Кой кой е в местната администрация?
Знаем ли всичко за местните избори?: Кой кой е в местната администрация? / netinfo
Общинският съвет е орган на местното самоуправление, който се състои от общински съветници, избрани от хората чрез пряко, тайно гласуване. Броят на общинските съветници зависи от броя на жителите на общината, като те могат да са най-малко 11 – за община с население до 5000 души и най-много 51 – за община над 160 000 души.
Общинският съвет има редица правомощия, определени със Закона за местната власт и местната администрация. Сред най-важните е това, че приема и изменя бюджета на общината и контролира изпълнението му, както и че определя размера на местните данъци и такси.
Местният парламент приема решенията за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество и определя конкретните правомощия на кмета на общината и кметовете на райони и кметства. Съветът решава за ползване на банкови кредити, за предоставяне на безлихвени заеми, както и за поемане на общински дълг чрез сключване на договори за заем или емитиране на общински ценни книжа и за издаване на общински гаранции, според закона.
Задължение на изпълнителния орган е и да реши за произвеждане на референдуми и общи събрания на населението по въпроси от своята компетентност. Общинският съвет може да избира обществен посредник, който да съдейства за спазване правата и законните интереси на гражданите пред органите на местното самоуправление и местната администрация. Общественият посредник се избира и освобождава с мнозинство 2/3 от общия брой на общинските съветници.