Журналистката Диана Гласнова - главен редактор на излизащото в Загреб на български и на хърватски език списание „Родна реч“, ще представи новата си книга във великотърновските села Къпиново и Церова кория.

Велико Търново отново се включва в кампанията „Книги за смет“

Творбата „Българските градинари в Хърватия“ припомня за онези наши предци - същински дипломати, макар и без дипломатически паспорти, разпространили славата на България преди още тя да е възкръснала като държава след Освобождението от 1878 г.

Журналистиката Диана Гласнова разказва за, българския градинарски поход в Европа и света
Община Велико Търново

Срещите с жителите на двете села ще бъдат на 8 юни - събота, от 10:00 часа в с. Къпиново и от 11:00 часа в с. Церова кория. Съорганизатори на събитията са Община Велико Търново и читалищните настоятелства в селата Пчелище, Къпиново и Церова кория.

Владимир Зарев ще гостува на великотърновци в рамките на проекта “Открий български писател”

„Българското градинарство е своеобразен световен феномен. Обединени в пътуващи градинарски компании, някогашните наши предшественици са разпространявали в Европа и по света умението си да отглеждат непознати до тогава зеленчуци.

Това са българските градинари, които преди повече от век и половина са били истински „посланици” - на север и юг, на изток и запад - на скромността  и трудолюбието на български народ. Голяма част от тези трудолюбиви и напредничави люде произхождат от селищата на Търновския ареал-Горна Оряховица, Къпиново, Церова кория.

Ученичка разчита на гласовете на великотърновци, за да издаде първия си роман

Мнозина от тях заминават и работят в Австрия, Румъния, Унгария, Хърватия, а не малка част остават завинаги в тези държави. С времето връзките с родните им места се прекъсват и близките им така и не научават къде са гробовете им“, споделят организаторите.

Журналистиката Диана Гласнова, която живее в Хърватия, се е заела с родолюбивата и изключително трудна задача да разкаже не само за градинарските умения на предшествениците ни, но и да издири техни наследници, както и гробните места на отишлите си самотници.

Освен разказ за трудолюбието и за приноса на българските градинари, книгата на Диана Гласнова е и една изумителна родова хроника, от която мнозина от потомците им биха могли да научат много.