/ Маргарита Сариева

Владимир Зарев е вторият автор, който ще  гостува на великотърновци в рамките на проекта “Открий български писател”. Домакин на  първия разговор ще бъде Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров”, а началният час е 14:30.

Ученичка разчита на гласовете на великотърновци, за да издаде първия си роман

След това, в 16,30 часа, започва втората среща в зала “Европа” на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Партньори на събитието в търновската алма матер са Университетска библиотека, Филологически факултет и Исторически факултет.

Присъствието на Владимир Зарев в българската литературата е впечатляващо - автор на 18 книги, издавани преди и след 1989 година. Творчеството му е изпълнено с интересни и важни теми, както и с дълбоко и оригинално тълкуване на събитията. В книгите му има много пластове - философски, исторически, психологически, социални. 

Романът „Разруха” е наречен „романът на промяната в цяла Източна Европа” и е за случилото се след демократичните промени. Освен в България, емблематичен и в немскоезичния свят, където има над 40 рецензии в най-значимите медии, издаван от най-представителните немски издателства и преиздаден от най-престижната немска библиотека за чужда литература.

Същото се случва и с трилогията „Битието”, „Изходът”, Законът”, в която се разказва за период от 120 години от историята на България. Епично произведение, трилогия, с обем над 2500 страници.

Националната немска телевизия във филм за автора го нарича „българският Балзак”, а немскоезичната критика възприема трилогията като откритие в епоса и дава изключителни оценки.

Владимир Зарев е автор книги, които са неизменно на книжния пазар с нови и нови преиздания. Главен редактор на списание „Съвременник”. Превеждан на много европейски езици, а романът „Разруха” е бестселър в Германия. 

В библиографията му влизат: трилогията „Битието“, „Изходът“, „Законът“ /по тези книги е създаден сериалът ”Дървото на живота”/; романите „Разруха“, „Светове“, „Орлов мост“, „Хрътката“, „Хрътката срещу Хрътката“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Лето 1850“... През месец май предстои издаването на поредната книга на писателя – „Чудовището”. 

Поредицата „Открий български писател” е насочена към провеждане на срещи на младите хора и преоткриването на български писатели чрез общуване очи в очи. Срещите се провеждат в училищата на територията на община Велико Търново и ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Срещи, с които отделните автори чрез личността си показват пътят към успеха, а с творчеството си предизвикват интерес. Което ще повиши четенето и търсенето на български писатели в библиотеките и книжарниците и ще подкрепи нашите морални устои и придаде заряд на българското у всеки читател. Партньор на събитието във ВТУ е Университетска библиотека, Филологически факултет и Исторически факултет.

Автор и организатор на поредицата – Маргарита Сариева. Под патронажа на Венцислав Спирдонов - председател на ОбС В. Търново.

Дарик радио Велико Търново е медиен партньор на инициативата.