Възстановиха екопътеката до Преображенския манастир
Възстановиха екопътеката до Преображенския манастир / Трапезица 1902

Екопътеката до Преображенския манастир е напълно обновена и ще бъде открита на 19 май, съобщиха от Туристическо дружество "Трапезица 1902". Пътеката е с два подхода от към великотърновските квартали "Картала" и "Варуша" и е обозначена с червено-бяла маркировка.

 Тя е част от живописния пролом Дервента над река Янтра  и  един от маршрутите около града, който предлага възможности за отдих, туризъм и спорт, в съчетание с просторни панорамни гледки и опознаване на животински и растителни видове, водни, скални обекти и исторически находки.

Изградена е през 2001 г. от ТД „Трапезица-1902" по проект на Училищен клуб по туризъм „ТУР- 2000" при ОУ „Бачо Киро".

През миналата година дружеството, с подкрепата на Обществена коалиция за здраве и Програма СИНДИ, започна възстановяване на трите най-посещавани пешеходни туристически маршрути в околностите на града: до Преображенския манастир, до хижа „Божур", през манастира „Света Троица", и до с. Арбанаси през Ксилифор.

По маршрута до Преображенския манастир са възстановени кътовете за отдих и обучение около двата водопада и местата за палене на огън. Водните препятствия са обезопасени с дървени мостове, труднодостъпните места с парапети и стъпала, информират още от дружеството. Те са получили помощ от Държавното горско стопанство "Болярка", НВУ „Васил Левски" и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий".