Време е за противогрипна ваксина
Време е за противогрипна ваксина / Sofia Photo Agency, архив

Първите дози противогрипни ваксини вече са доставени в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Те са разработени срещу трите щама, които ще ни атакуват този сезон - „Виктория", „Уисконсин" и „Калифорния". Няма опасност от нов пандемичен щам, по-опасен от останалите, уверява д-р Веска Войчева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести" в РЗИ.

Все още е трудно да се прогнозира кога точно ще се появи грипната вълна, тъй като практиката показва, че това може да се случи както през ноември, така и през февруари. А миналата година нашата област се размина с грипната епидемия.

За изграждане на добър имунитет специалистите препоръчват ваксината да се направи през октомври. Рисковите групи, които е желателно да се имунизират, са децата от шест месеца до 5 години, особено тези, които посещават ясли и детски градини, хората над 65-годишна възраст, тези с хронични заболявания, с диабет или астма, както и живеещите в социални институции заради по-честите контакти с други хора. Ваксините срещу грип се препоръчват и на бременните жени, които също попадат в рисковата група.

Възможно е дори хората, които са се ваксинирали, да се разболеят от грип, тъй като на организма са нужни поне две седмици за изграждане на имунитет, обяснява д-р Войчева. При тези болни обаче заболяването протича по-леко, отколкото при останалите. Щамовете като видове характеристики се менят всяка година и се следят от Световната здравна организация. Именно на тази база се правят и противогрипните ваксини. Затова всяка година ваксината е различна и не може да се поставят тези от предходния сезон. Образуваните антитела в организма ни пък ни предпазват до края на целия есенно-зимен сезон.

Ваксинация срещу грип може да се извърши в Имунизационния кабинет в здравната инспекция или при общопрактикуващите лекари. Ваксините струват 10-12 лева и могат да се закупят и от аптеките.