Вкарват в черен списък работодатели, които бавят заплати
Вкарват в черен списък работодатели, които бавят заплати / DarikNews.bg, архив

Работодатели, които бавят заплати, ще влизат в черен списък. Главната инспекция по труда е разработила софтуер с базата данни, който ще заработи от началото на септември. Информацията с некоректните работотдатели обаче ще се ползва само от инспекторите, съобщи директорът на великотърновската инспекция по труда инж. Невена Стефанова.

Новата система ще позволява да се следи каква промяна се случва във фирмите - изплащат ли се забавените заплати или пак се натрупват нови задължения. Базата данни ще се актуализира след всяка проверка. Работотдателите, които не са платили на своите служители, са длъжни да изпълнят предписанието на инспекторите в двуседмичен срок. В портивен случай ги заплашва санкция от 2 500 до 15 000 лева, обясни Стефанова. Инспекторите ще гледат под лупа за какъв период и на колко служители се бавят възнагражденията.

На 642 348 лв. възлизат забавените заплати от началото на годината във Великотърновска област. След намесата на инспекцията по труда голяма част от парите са изплатени - 470 195 лв. В черния списък ще влязат около 25 - 30 фирми от нашия регион, които развиват дейност във всички икономически отрасли.

Сред некоректните работотдатели няма общини и държавни структури, уточни Невена Стефанова. Длъжниците бавят заплатите не повече от месец - два, показва още статистиката на трудовата инспекция.