Великотърновското ОУ Св. Патриарх Евтимий  отново е №1 по успех при четвъртокласниците
Великотърновското ОУ Св. Патриарх Евтимий отново е №1 по успех при четвъртокласниците / Дарик нюз, архив

Великотърновското ОУ „Св. Патриарх Евтимий" отново е начело на класацията по резултати във външното оценяване на четвъртокласниците. 1978 деца се явиха на изпити по български език и литература, математика, човек и общество и човек и природа, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование инж. Розалия Личева.

14,17 точки е средният бал по четирите предмета за областта. Балът е малко по-висок от миналогодишния, който бе 14, 08 т. По- добри са резултатите по „Човекът и природата", където средния успех е 15,98 точки при 15,60 т. през 2012 г. По математика и „Човекът и обществото" резултатите са почти идентични, съответно 13,31 т. и 14,67 т. Най- слабо са се представили четвъртоккласниците по български език и литература, където средният успех е 12,73, при 13,62 преди година.

Великотърновското ОУ „Св. Патриарх Евтимий" отново е на първо място по среден успех от четирите предмета с 18,32 точки.  На второ място са децата на СОУ „Емилиян Станев" в старата столица с 18,25 точки, а трети са четвъртокласниците на СОУ „Цветан Радославов" в Свищов с 18,01 т.

Следват ОУ „Бачо Киро" във Велико Търново, СОУ „Бачо Киро" в Павликени, ОУ „Ив. Вазов" в Горна Оряховица, ОУ „Димитър Благоев" във Велико Търново, ОУ „Св.св. Кирил и Методи" в Г. Оряховица, свищовското СОУ „Н.Катранов".

Сред десетте учалища с най-слаби резултати са тези в селата Първомайци, Драганово, Върбовка, Писарево, Батак и Страхилово. Последните две са на на дъното по успех със съответно резултат от 10 т. и 9,24 т.

В класацията по „Български език и литература" и „Човекът и природата" на първо място е СОУ „Ем. Станев". По български език в челната тройка са още ОУ „Св. Патриарх Евтимий" и свищовското „Цветан Радославов".

Училището в Долна Оряховица и СОУ „Бачо Киро" в Павликени са на второ и трето място по резултати по „Човекът и природата". С много малка разлика в точките следват великотърновските „Б. Киро" и „Св. Патриарх Евтимий".

ОУ „Св.Патриарх Евтимий" е първенец по математика. Следват СОУ „Цв. Радославов" и СОУ „Емилиян Станев". СОУ „Цветан Радославов" тази година е с най-високи резултати по „Човекът и обществото".  В тройката се децата на СОУ „Емилиян Станев" и на павликенското СОУ „Бачо Киро".