Увеличение на приходите от спектакли отчита великотърновският театър
Увеличение на приходите от спектакли отчита великотърновският театър / снимки: DarikNews.bg

79 500 лв. са приходите от спектаклова дейност на Музикално-драматичния театър “К. Кисимов” във В. Търново за първото шестмесечие на годината, съобщи неговият директор Васил Вълчев. В сравнение със същия период на миналата година културната институция може да се похвали с около 20 000 лв. ръст в продажбата на билети. Вълчев очаква до края на годината приходите на театъра да се увеличат до около 180 000 лв. Така ще постигнем увеличение с около 40-50% спрямо м. г., подчерта той. През миналата година театърът е отчел около 150 000 лв. приходи, а през 2011-та – 104 000 лв.

Общо 12 580 зрители са аплодирали постановките на театъра, при 9000 души публика за първото полугодие на 2012-та. Средна цена на билета е 6,30 лв.

От началото на тази година са изиграни 66 спектакъла, от които 30 на търновска сцена и още 36 – в турнета из страната. До момента великотърновската трупа е представила свои постановки в 33 населени места. В някои от градовете са играни повече от едно представления. Близо 37 000 лв. са приходите от драматичните спектакли, 46 000 лв. - от музикалните и 2500 лв. – от детските постановки, уточни Васил Вълчев.

27 са изиграните музикални постановки на търновския театър и още толкова са драматичните заглавия. Трупата е представила пред детска публика и 14 спектакъла. Започнахме новия сезон с премиера на детското заглавие “Хензел и Гретел”, припомни шефът на театъра. След това подготвихме концерт за празника на Велико Търново 22 март, съвместно с хор “Кантилена”. Театърът по традиция се включи с концерт и в Австрийските музикални седмици. “Графиня Марица” беше новото премиерно заглавие на музикалния състав. След това След това артистите възстановиха и операта “Травиата” на Верди, която е била представена с невероятен успех на сцените във Велико Търново, Плевен и Ловеч. Наскоро търновци аплодираха и едноактната опера на Доницети “Рита”, в която участват абсолвенти от Националната музикална академия “Панчо Владигеров” в София. Последната премиера за сезона е пиесата “Хотел между тоя и оня свят” на Ерик-Еманюел Шмит, в която участва драматичният състав.

“Железният светилник” е най-играният драматичен спектакъл, който продължава да пълни залата както във В. Търново, така и в страната. Най-играното музикално представление е “Българи от старо време”, като почти не му отстъпват “Веселата вдовица” и “Графиня “Марица”.