Търсят подкрепа от бизнеса за изграждане на уникална детска площадка
Търсят подкрепа от бизнеса за изграждане на уникална детска площадка / DarikNews.bg
Търсят подкрепа от бизнеса за изграждане на уникална детска площадка
66973
Търсят подкрепа от бизнеса за изграждане на уникална детска площадка
  • Търсят подкрепа от бизнеса за изграждане на уникална детска площадка

Около 3000 лв. са събрани до момента в дарителската кампания на “Сдружение Азбукари” за изграждане на обществена детска площадка за игра и обучение на деца в неравностойно положение във В. Търново. Стартиралата преди месец акцията вече е национална, като в нея могат да се включат фирми и граждани от цялата страна. За реализация на проекта са нужни 210 000 лв. Средства се набират с дарителски SMS с текст DMS 123 на номер 17 777, на цена 1 лев, както и чрез банкова сметка – Първа инвестиционна банка – IBAN BG18FINV91505315574776 BIC FINVBGSF.

Представители на местния бизнес от Велико Търново и региона бяха запознати с проекта за уникалното детско съоръжение. Няколко големи фирми са заявили готовност да подкрепят финансово кампанията, съобщи председателят на сдружението Цвета Кирилова. Площадката ще бъде предназначена за деца между 3 и 12 години и ще се  простира на терен от 820 кв.м. Тя ще бъде уникална и съобразена с историческите специфики на града. За мястото е избрана детската площадка в парк "Марно поле" срещу градската поликлиника. Там ще има дървена крепост в средновековен стил, люлки и парзалки, които ще допълват визията на цялото съоръжение.

Голяма част от модулите ще имат специфичен образователен характер в полза  на децата в неравностойно положение. На площадката малчуганите ще се учат да разпознават форми, цветове, букви и цифри. Наличието на отделни сегменти с различни по вид съоръжения ще спомага развитието на асоциативните способности при децата, обясни Цвета Кирилова. В същото време това ще даде възможност на хлапетата в рамките на площадката да играят на множество различни игри, във всяка от които могат да участват и деца със специфични потребности. Идеята е именно чрез играта децата в неравностойно положение да се адаптират по-лесно.

С подкрепата на проекта от бизнеса и гражданите и с бъдещото му осъществяване, Велико Търново ще стане вторият град в страната с детски кът и за деца в неравностойно положение, изграден по съвременни европейски стандарти. Целта е с общи усилия да се съдейства за изграждането и утвърждаването на нов тип култура, отношение и социална компетентност на гражданското общество към проблемите на децата и изобщо на хората с увреждания. Съвместната инициатива на кмета Даниел Панов и неправителствената организация е част от Националната кампания за социална интеграция на деца със специфични потребности „Вярвам в теб!“. Подобна площадка по индивидуален проект вече беше открита в София. От няколко месеца тя се радва на изключителен интерес и в момента е едно от най-посещаваните места в Южния парк, припомни Кирилова.

Чуйте я в звуковия файл.

Кметът Даниел Панов също води разговори с местни фирми, които са го уверили, че могат да дарят средства. Всеки може да отдели сума, каквато сам прецени, каза градоначалникът.

Средства се набират и чрез благотворителна изложба на детски рисунки, която ще бъде подредена в ресторант “Щастливеца” в центъра на В. Търново. Желаещите могат да получат творба на дете, като дарят 20 лева. Така всеки човек с добро сърце може да стане горд притежател не само на уникално детско произведение, но и ще покаже своята съпричастност към кампанията за изграждане на адаптирана детска площадка и във Велико Търново. Рисунките са дело на деца на различна възраст от всички краища на страната. Изложбата ще остане  в заведението една седмица. Такива рисунки ще бъдат показвани и в други градове на страната. Създадена е и онлайн галерия на творби от детския конкурс "Вярвам в теб”. На сайта www.azbukari.org всеки може спокойно да разгледа картините и също да подкрепи инициативата.