Търсят опасни китайски храни с меламин
Търсят опасни китайски храни с меламин / netinfo

Във Великотърновска област до този момент не са открити продукти с наличие на меламин, внесени от Китай, съобщиха от Регионалната хигиенна инспекция. През изминалата седмица са направени 48 проверки в складове, магазини и аптеки, по време на които не са открити китайски сухи млека, които да съдържат опасната съставка.

Меламинът се използва за производство на амино-смоли и пластмаси и е особено опасен за кърмачетата и малките деца. След като стана ясно, че в Китай има няколко смъртни случая, причинени от меламина в сухите детски млека, Европейската комисия забрани вноса в Европейския съюз на китайските продукти.

В инспекцията за опазване и контрол на общественото здраве във В.Търново е получено писмо от Министерство на здравеопазването, което разпорежда проверки за наличието на сухи млека с меламин от Китай.

Второ писмо от здравното министерство налага отново да бъдат направени проверки, този път за продукти, в които е използвано китайското сухо мляко, като бисквити, шоколади, сладолед, хранителни добавки и храни за спортисти с протеин, аминокиселини, сосове, сладкиши, бонбони, супи, бульони и диетични храни. Затова до 25 октомври ще бъдат инспектирани супер- и хипермаркетите в областта, както и цехове за производство на шоколадови и сладкарски изделия.

От здравното министерство информират и за разпространявани в магазинната мрежа на Европа опасни бонбони, произведени в Шанхай – “White Rabbit Сremy Candies”. Те са внесени през Холандия и са открити в търговски обекти в Белгия и Германия. При извършен лабораторен анализ на продукта е открито завишено съдържание на меламин от 11,25 мг/кг до 152 мг/кг, като допустимата стойност е 2,5 мг/кг. Бонбоните са в пластмасови опаковки и с картинка на бяло зайче, с тегло на продукта 228 грама.

Попаднал в организма, меламинът се свързва с определен химикал в бъбреците, получава се неразтворимо съединение, водещо до образуването на бъбречни камъни. Те са сериозна заплаха за здравето и, ако не се лекуват, могат да доведат до фатална бъбречна недостатъчност, предупреждават здравните експерти.