фестивал
фестивал / netinfo
Велико Търново посреща Международния фестивал за късометражен филм “In The Palace”.  Нелина Църова, директор Дирекция „Култура и туризъм“ в Община Велико Търново уточни, че в продължение на седмица в града ще бъде представено съвременното кино изкуство в България, Европа и света.
„Четиринадесетото издание на фестивала се провежда в София, Велико Търново, Варна и Балчик, по инициатива на кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов. Най-мащабният по рода си арт форум у нас е продължение на събитието „В дворците на морската, старата и новата столици на България”, започнало през 2014 г. Националната вълна от последователни филмови прожекции е част от общите прояви в София, Варна и Велико Търново, които са финалисти в надпреварата „Европейска столица на културата” – 2019. Фестивалът “In The Palace” подкрепя българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година“, обясни Нелина Църова.
Тя поясни, че прожекциите ще се състоят в периода от 30 април до 7 май в клуб „ТАМ”. „Ще има по три прожекции – в 17.00, 19.00 и 21.00 часа всеки ден. Събитието дава възможност за изява както на млади творци, така и на доказани професионалисти, за взаимни контакти, обсъждане и неформално обучение относно най-новите тенденции, методи и технологии във филмовото изкуство.
„IN THE PALACE International Short Film Festival” се организира от Фондация “Формат СФФ” и НЧ “Вещина”. Партньори са министерствата на културата и на младежта и спорта, общините Столична, Велико Търново, Варна и Балчик, Национален филмов център, Център за развитие на човешките ресурси и програмата Еразъм + на Европейската комисия, НДК, Държавен културен институт – Културен център “Двореца”, СУ “Св. Климент Охридски”, Фестивален конгресен център – Варна, НЧ “Надежда – 1869”, Италиански културен институт, Италианско посолство, Институт “Сервантес”, Испанско посолство, Културен и езиков център „Камойнш“ към Португалско посолство“, допълни един от организаторите.
Добрина Кисова, която също е един от организаторите на събитието обеляза, че в рамките на фестивала “In The Palace” ще проведат обучителни филмови ателиета във великотърновските училища с изучаване на чужди езици. Тя уточни, че чрез продуктите на късометражната филмова индустрия международният екип на фестивала ще обсъжда с младежите общозначимите теми и проблеми на съвремието на испански, италиански, португалски и английски език.
 „Съпътстващо събитие към фестивала “In The Palace” е конкурсът за късометражно кино „48 Hours Tsarevgrad Film Chalenge”. Това е проект, спечелил финансиране по общинската програма „Изкуство и култура”. Целта му е да провокира по атрактивен начин създаването на видеопродукции за Велико Търново, културно-историческото наследство на града, културния и социалния живот. Желаещите да участват следва да сформират екипи от максимум шест члена – режисьор, продуцент, оператор, монтажист, озвучител и осветител. Сюжетът на филмите ще бъде определен чрез жребий. Всяка от групите ще изтегли по три думи, чийто тематичен контекст е обвързан с Велико Търново – извадки от легенди, литературни творби, музикални произведения, локации, територии и историческия и съвременния план на града и др. Всичко, свързано със сценария, заснемането, монтажа и музикалното оформление на късометражните продукции следва да бъде изпълнено в рамките на 48 часа. Участниците ще бъдат наставлявани от филмови специалисти“, каза Добрина Кисова.
Тя обясни, че продукциите, чиито екипи успешно изпълнят задачата, ще бъдат представени на специално организирана за целта прожекция. „В рамките на седмица те ще бъдат достъпни за онлайн гласуване от страна на аудиторията. Победителят в конкурса ще получи безплатна акредитация за финала на „In The Palace International Short Film Festival” в края на юни в Балчик. Филмът ще бъде прожектиран пред международната публика на мащабния фестивал“, уточни Добрина Кисова.
Освен това, тя посочи, че чрез обучителните ателиета в неформална среда учениците много по-лесно използват чужди езици. „Тези обучения са сравнително нови за образователната система в училищата в България. Ателиетата в София бяха изключително успешни. Във Велико Търново днес протичат ателиетата с испански език е Езиковата гимназия „Асен Златаров“, като в следващите дни ще има такива и в Хуманитарна гимназия и Американския колеж. Днес участват около 60 ученика. За филмовата програма сме избрали теми, които са близки до природата на учениците, до тяхното ежедневие и до нещата, които ги вълнуват. Нашият стремеж е те да бъдат представени по възможно най-достъпен начин за тях и да не чувстват дистанция, която често се поражда между преподавател и ученици. Някои от темите, на които са застъпени нашите филми, са превенция на агресията в училище, на улицата и в дома, антирасизъм, дискриминация и как да приемаме различните хора около нас“, обясни Добрина Кисова.