Сървайвър край Беляковец
Сървайвър край Беляковец / netinfo
От няколко дни край язовира, близо до село Беляковец, се носят гърмежи, войници с автомати са разпънали палатки, нагазват във водата с маскирани лица, плуват с пояси от пластмасови шишета.

Това се случва по време на курса по оцеляване, през който всяка година преминават първокурсниците в Националния военен университет.

96 момичета и момчета от три дни спят под открито небе, сами си палят огън, сами си приготвят храна, обучават се да живеят при полеви условия и да преодоляват военни препятствия.

Обучението става в шест центъра. Повече чуйте в прикачения файл от полковник доцент Димитър Димитров – ръководител на занятията:

В център номер четири приготвят храната от животински произход, която при полеви условия основно се пече или вари. Вчерашното обедно меню бе пиле, печено на жарта.

Това обаче не е просто пикник сред природата, а трудно осигурена прехрана, защото пилетата, доставени за курса по оцеляване, трябва да се заколят, да се одерат, именно да се одерат, защото в такава ситуация трябва да се действа бързо, после да се източи кръвта, да се почистят вътрешностите, да се разфасова месото и едва тогава да се сложи на жарта. Всички тези етапи на приговяне на храна от отделни видове животни са описани и нарисувани върху големи табла пред центъра.

Други табла показват как се пали огън и какви са различните видове огньове – огън върху камъни, огън върху дървета, огън тип чеверме или огън над земната повърхност, към който се прибягва в блатисти местности. Курсаните учат и как се залагат капани за диви животни и как да разпознават ядливите растения. Друго умение, което момчетата и момичетата трябва да усвоят, е да „стават невидими” в маскировъчния център.

Има и определено място, където се лови риба, разбира се със саморъчно направени въдици.

След като приключи тридневното обучение край Беляковец, започва истинското изпитание. Курсантите трябва да покажат какво са научили.

Това ще стане в 40 километрово придвижване по предварително начертан маршрут, осеян с препятствия.

Курсантите от старшите курсове ще създават трудности – ще правят засади и ограждения и ще хващат пленници.

Оцелелите ще стигнат до контролите, където ще устроят бивак за пренощуване. След края на тренинга курсантите ще получат сертификати за завършен курс по оцеляване.