Снимки на търновските благодетели украсиха центъра на града
Снимки на търновските благодетели украсиха центъра на града / снимки: DarikNews.bg
Снимки на търновските благодатели украсиха центъра на града
62426
Снимки на търновските благодатели украсиха центъра на града
  • Снимки на търновските благодатели украсиха центъра на града

Фотоизложба "Търновските благодетели" е подредена на тротоарното пространство пред Факултета по изобразителни изкуства в центъра на старата столица. Върху девет табла са разположени снимки и информация за дарителите и благодетелите на града, хора с огромни заслуги за развитието на Търново във всички обществени сфери. Изложбата показва ликовете на 23-ма бележити търновци, живели в периода от 1807 до 1937 год. Сред тях са Леон Филипов, чиято дейност е била насочена към създаване и опазване на архитектурния облик на В. Търново. След смъртта си той оставя имуществото си в полза на Общината.

Д-р Никола Пиколо пък завещава на великотърновските училища 12 000 франка, а на Общината и на църквата "Св. Спас" - 15 000 франка. Д-р Стефан Сарафов е сред големите дарители на читалище "Надежда" и Туристическо дружество "Трапезица". Силвестър Пенов дарява значителни суми на мъжката гимназия и болницата. Петър Баклов подпомага великотърновските училища, читалище "Надежда" и църквата "Св. Никола". Димо Кьорчев пък завещава на читалище "Надежда" богатата си библиотека от над 1000 тома на български, немски, френски и руски език на стойност над 400 000 лв. Това дарение и досега се счита за най-голямото в сферата на книжнината. Стоян Киселов дарява 1 млн. лв., от тях 800 000 лв. определя за написване на история на В. Търново, като пожелава приходите от нея да се предоставят на бедни ученици.

Снимки на търновските благодетели украсиха центъра на града
netinfo

Евгения Кисимова, Мария Цанева, Стефан Белчев, Ангелина и Васил Рашееви също са част от благодетелите, включени в изложбата на открито. Тя се организира от дирекция "Култура" на Община В. Търново, а информацията за живота и делото на видните общественици е предоставена от Регионалния исторически музей. Експозицията с ликовете на благодетелите ще остане до 23 март, когато ще бъде заменена с друга фотоизложба. Тя е озаглавена "Велико Търново днес" и е дело на Клуба на търновските фотографи.

Как възприемат великотърновци подредената изложба - в звуковия файл.