Славянска приказка гостува във В. Търново, кинематографисти подкрепиха града за културна столица на Европа
Славянска приказка гостува във В. Търново, кинематографисти подкрепиха града за културна столица на Европа / Дарик нюз
"Славянска приказка" гостува във В. Търново, кинематографисти подкрепиха града за културна столица на Европа
66503
"Славянска приказка" гостува във В. Търново, кинематографисти подкрепиха града за културна столица на Европа
"Славянска приказка" гостува във В. Търново, кинематографисти подкрепиха града за културна столица на Европа
  • "Славянска приказка" гостува във В. Търново, кинематографисти подкрепиха града за културна столица на Европа
  • "Славянска приказка" гостува във В. Търново, кинематографисти подкрепиха града за културна столица на Европа

Над 300 игрални, документални и късометражни филми от България, Русия, Молдова, САЩ, Германия, Франция, Китай, Македония, Черна гора, Сърбия, Унгария, Австралия, ЮАР, Казахстан са включени в Първия международен фестивал „Славянска приказка”, който гостува в петък във В. Търново. Официално събитието бе открито на 12 септември в Руския културно-информационен център в София. Първото издание на артфорума е посветено на 1150-годишнината от създаването на славянската писменост и утвърждаването на славянската култура в Евразия.

Най-добрите ленти в отделните категории ще бъдат обявени днес. Трима от победителите ще получат статуетката “Хелиос”. Ще бъдат раздадени и 10 специални награди “Свети Георги Победоносец”. Изявени общественици и културни дейци ще получат почетното отличие “Българска роза”.

Президент на фестивала и главен организатор е проф. Димитър Димитров, а председател на журито е Соломон Шулман, писател и кинодраматург от Австралия. Съпредседатели на комисията, която оценява творбите, са Ю Сяо-ган, кинорежисьор и продуцент от Китай, и Димитър Гочев, кинорежисьор и продуцент от България.
„За Община Велико Търново е не само престижно, а и истинско удоволствие, че този фестивал гостува във Велико Търново. Това е един аспект от културния живот на града, който има огромно значение. Стараем се да обхванем целия спектър на културните изяви, на културните процеси, които протичат при нас, да бъдем в крак с всички събития, които протичат в света, а една много важна част от тях - това са славянската култура, славянската писменост, контактите, обменът на културните продукти със славянските страни. Този фестивал затова е и акцент в нашата програма за кандидатурата ни за европейска столица на културата през 2019-а, защото представя ролята на славянската култура в общата европейска култура”, каза директорът на дирекция „Култура и туризъм” в Общината Нелина Църова. Тя съобщи още, че филмите, представени на феста, ще се излъчват в конферентната зала на Общината при свободен вход в продължение на една година.

Чуйте я в първия звуков файл.

Председателят на селекционната комисия проф. Димитър Кабаиванов, разказа, че над 40 са достойните за награда филми. Той акцентира върху казахстанския филм "Аз и Я", представящ исторически личности, свързани с Европа и Евразийското пространство, руският "Notre-Dame de Paris" и цикъла “Третата световна война  започна” на известния кинематографист Владимир Синелников.

Последният филм проф. Кабаиванов определи като “най-любопитното и спорно нещо в чисто политически и човешки план, което засяга всички, особено във връзка с много острата политическа ситуация, която е около Сирия и Близкия Изток”.

Повече от него във втория звуков файл.