Селото на Котоошу обра наградите за бабини гозби на Пъстра трапеза
Селото на Котоошу обра наградите за бабини гозби на Пъстра трапеза / снимки: организатори

Родното село на най-прочутия българин в Азия - Калоян Махлянов-Котоошу, Джулюница взе три награди в Националния фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град", който се проведе за четвърта поредна година в населеното място. В кулинарната надпревара за традиционни ястия Джулюница се изправи срещу силната конкуренция на Лясковец, Мерданя, Козаревец, Писарево, Добри дял и Бряговица. Празникът тази неделя се организира съвместно от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7, община Лясковец, и читалище „Пробуждане-1896 с. Джулюница, и е част от националната кампания на А.Р.И.З.-7 за запазване и популяризиране на българските традиции. Джулюница бе поредната спирка на пътуващия кулинарен фестивал, който тази година празнува кръгъл юбилей - пет години от създаването си.

Журито в състав шеф Пеньо Иванов, Мария Маринова и журналиста Георги Баев, се оказа изключително затруднено в избора си на ястия, които да отличи. 6 големи и 7 поощрителни награди отидоха при майсторите, успели най-добре да приготвят български традиционни гозби.

Наградата за автентична рецепта бе присъдена на Пенсионерски клуб „Зора" от Лясковец за „Гювеч по лясковски". За вкус бе отличен пенсионерски клуб от Лясковец - „Мазневска чешмичка", които се представиха с „Чорба от лопуш". Призът за оригинална рецепта отиде при Народно читалище „Земеделец 1899" в Козаревец за „Пълнена дюля с кайма", а за десерт - „Палачинки  със сладко от диня" - при с. Писарево. Журито хареса за наградата Етновизия за щанд аранжимента на домакините на фестивала от с. Джулюница, а отличието за визия отиде при с. Добри дял и техния „Пролетен козуначен венец".

Селото на Котоошу обра наградите за бабини гозби на "Пъстра трапеза"
netinfo

Поради изключително голямото разнообразие на ястия и участници, журито реши да присъди и 7 поощрителни награди. Те отидоха при: Народно читалище „Земеделец 1899" в Козаревец - за най-оригинален зеленчуков и карвинг щанд; с. Горско Ново село - за най-стара/традиционна рецепта-овче сирене; с. Бряговица - пресъздаване на ритуал „Коледна трапеза"; с. Мерданя - най-разнообразни ястия; с. Джулюница - сарми в лопушени листа и специална награда за американката Патриша Стайнър; с. Добри дял - най-екзотично представяне, за предястието „Пингвини".

Празникът бе открит от шеф Пеньо Иванов, организатор на фестивала и майстор на най-вкусния боб, и от д-р Ивелина Гецова, кмет на община Лясковец, Георги Петров, заместник-кмет на община Лясковец, Мария Маринова, ръководител на проекта „Карвинг фестивал" и Екатерина Москова, председател на читалище „Пробуждане-1896". Над 500 души изпълниха площада пред читалището в Джулюница, а за доброто настроение на гостите се погрижиха местни детски и фолклорни групи.

Победителка в надпреварата за надяждане с боб стана 11-годишната Теодора Тодорова, а в това с кисело мляко, но с вилица, конкуренцията надви Христо Кенарев на 10 г. На професионалната кухня на шеф Иванов се изявиха и младите кулинари Доника Рашева и Александра Дончева от Джулюница, които приготвиха „Стара баница от хляб", предястие „Дон Домат" и пълнени тиквички.

Следващото издание на фестивала е в София на 15 юни, ще се проведе празникът „Хороводци и хоротропци на Пъстра трапеза". Той ще бъде на Лятната сцена в Борисовата градина в столицата.