Римляни и варвари отново в битка край Свищов (СНИМКИ)
Римляни и варвари отново в битка край Свищов (СНИМКИ) / DarikNews.bg

Свищов и античният град Нове отново са във владение на римския император Траян. Кметът на крайдунавския град Станислав Благов предаде символите на властта на Императора на специална церемония по откриването на осмото издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунав”, който се провежда през уикенда край Свищов.

За участие в историческите възстановки и атракции пристигнаха над 200 реанактори от четири държави. Хедлайнерите Gruppo Storico Romano от Италия, заедно с партньорите им от Първи италийски легион от Свищов и групи от Румъния, Полша и България отново пресъздадоха атмосферата на Древен Рим с демонстрации на военни маршове, битки и танци.

Римляни и варвари отново в битка край Свищов (СНИМКИ)
netinfo

Фестивалът започна още в петък вечер с освещаване на знамената на Легиона, представяне на групите-участници, огнено шоу и запалване на светлините на Нове. За първи път целият фестивал е изнесен в реставрирания античен град, който се намира край Свищов. В продължение на две години древното римско селище беше социализирано с близо 6 млн. лв. по проект “Нове – сърцето на легиона”, финансиран от ОП "Регионално развитие".

На официалната церемония по откриването тази сутрин бе запален огънят на фестивала, а кметът на Свищов Станислав Благов обяви, че няколко дни градът ще бъде управляван с доблестта и честта на достойното войнство. Най-големите групи за антични възстановки получиха от Императора своите знамена под овациите на стотици жители и гости на фестивала. Поздравителни адреси до участниците изпратиха министър-председателят Пламен Орешарски и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Римляни и варвари отново в битка край Свищов (СНИМКИ)
netinfo

Организаторите обявиха носителите на тазгодишните награди на фестивала. За опазване на българското културно –историческо наследство бяха отличени Варшавският университет и Университета в гр. Познан. Учени от двата полски института работята над 50 години по проучването, опазването и съхраняването на Нове. Индивидуални грамоти получиха и полските археолози проф. Тадеуш Сарновски и д-р Анджей Биернацки. Отличията им бяха връчени от кмета Станислав Благов в присъствието на полския посланик Лешек Хенсел. С награда за популяризирането на българското историческо наследство пък бе удостоено Сдружение “Кръг Будител” и издаването от него списание “Будител”.

Римляни и варвари отново в битка край Свищов (СНИМКИ)
netinfo

След официалната част фестивалът продължи с демонстрации на римски ритуали, битки на арената между римски легионери и варварски племена, танци и пресъздаване на сцени от цивилния живот в Античността. Представители на Прабългарската школа по оцеляване “Багатур” показаха страховити хватки дори под плисналия за кратко дъжд.

Улица на римските занаяти привличаше посетителите с различни атракции като страноприемници и пазари за роби. Гостите можеха да опитат вино и ястия, приготвени по древни римски рецепти. Голямата битка на реанакторите е предвидена за 19,00 часа в събота. Фестивалът ще завърши в неделя с парад на групите-участници по улиците на Свищов, обявен за 11,00 часа.

Римляни и варвари отново в битка край Свищов (СНИМКИ)
netinfo

Античният град Нове е създаден през първата половина на втори век на брега на Дунав, след като тук е бил разположен щабът на Първи италийски легион по времето на император Траян. Целта е била да защитава границите на римската империята от варварите. Археологическите разкопки в района са започнали преди 50 години с участието на български и полски учени. До момента Нове е най-добре проученият римски военен лагер по долния Дунав, смятат археолозите.

Римляни и варвари отново в битка край Свищов (СНИМКИ)
netinfo