Прокуратурата поиска връщане на делото Лим на Апелативния съд
Прокуратурата поиска връщане на делото Лим на Апелативния съд / netinfo
Прокуратурата поиска Върховният касационен съд да върне делото за катастрофата край река Лим на Апелативния съд. На 9 март 2006 година окръжният съд във Велико Търново осъди шофьора на катастрофиралия автобус Илия Измирлиев на 7 години лишаване от свобода. В катастрофата на 4 април 2004 година край река Лим в Сърбия загинаха 12 деца от Свищов.
С решение на апелативния съд във Велико Търново от 6 ноември 2006 година присъдата на шофьора беше намалена на 4 години.
Прокурорът от Върховната касационна прокуратура заяви пред ВКС, че Измирлиев не е съобразил скоростта на автобуса с обстановката на пътя. Прокурорът посочи, че подсъдимият не е предвидил настъпването на обществено опасни последствия, които е бил длъжен да предвиди. Представителят на държавното обвинение добави, че наказанието от 4 години е несправедливо, тъй като от действието на шофьора е настъпил изключително тежък резултат - смъртта на 12 деца.
Поради тази причини прокурорът помоли съдийския състав, председателстван от заместник-председателя на ВКС Румен Ненков, да уважи протеста на апелативната прокуратура и да върне делото за разглеждане от нов състав на Апелативния съд.
Защитниците на Измирлиев помолиха съда да уважи касационната жалба на подзащитния им. Адвокатите изтъкнаха, че по делото са налице съществени процесуални нарушения. Защитниците посочиха, че 4-годишната присъда на Илия Измирлиев не съответства на обществената опасност на деянието. Като смекчаващи вината обстоятелства защитниците посочиха, че Измирлиев е спасил живота на няколко от пътниците в автобуса и помолиха съда да намали наказанието на подзащитния им.
ВКС трябва да се произнесе с решение по делото в препоръчителния от закона едномесечен срок.