През каменопади и ледени цепнатини преминали търновските алпинисти при щурма на Казбек
През каменопади и ледени цепнатини преминали търновските алпинисти при щурма на Казбек / Личен архив

Каменопади и постоянно променящи мястото и размера си ледени цепнатини са дебнели великотърновската експедиция по пътя към връх Казбек, стана ясно след завръщането и. Миналия четвъртък осем алпинисти от старата столица Боян Димов, Йордан Грозданов, Ангел Трифонов, Румен Георгиев, д-р Марияна Чернева, Валя Димитрова, Богомил Иванов и Десислава Димитрова успешно покориха един от най- красивите върхове в планината Кавказ.

Тази сутрин експедицията бе посрещната от секретаря на Туристическо дружество „Трапезица 1902" Георги Димитров. Ръководителят и Боян Димов разказа, че групата е пътувала с автомобили до грузинското село Казбеки. От там нашите са се изкачили до хижа Бетлеми на височина 3 600 метра, където по желание на хижаря са закачили българското знаме.

На третия ден от изкачването великотърновците са направили аклиматизация и са обходили част от трасето, за да намерят верния път към върха. Самата атака е започнала на 26 юли пет минути след един часа. Малшанс е имал Йордан Грозданов, чийто подметки на обувките са се отлепили последователно в рамките на няколко минути. Наложило се е да закачи котките направо върху вътрешните обувки и те на няколко пъти са се отвързвали. Въпреки това той и всички останали успешно са изкачили Казбек, което не може да се каже за другите групи.

Същият ден към кота 5033 метра над морското ниво са вървели групи от 15 народности, като единствено великотърновската е стъпила горе в пълен състав. Йордан Грозданов обясни, че маршрутът е преминал и през руска територия, а изкачването е било по- трудно в сравнение с тези на Монблан и Елбрус. Нашите са имали късмет с времето, което е било тихо с температура -3 градуса. На върха са престояли около час, като за първи път не са оставили нищо, тъй като билото е съвсем голо и вятърът отнася всеки предмет. За това пък гледката е била фантастична, видели са всички върхове в Западен Кавказ.

Връщането се е оказало по- сложно, защото слънцето е било много силно и е трябвало да слагат върху летните шапки и зимните, за да се предпазят. Ледникът "Гергети", който сковава върха, пък е бил изключително подвижен. От слънчевите лъчи е започнал да се топи бързо и са се отваряли цепнатини там, където преди не ги е имало. В една такава е пропаднал до кръста Боян Димов, но колегите му на свръзката са го изтеглили. На практика трасето е променливо, добави Йордан Грозданов, защото освен цепнатините има и почти постоянен каменопад.

Стандартът в Грузия е малко по- висок от този у нас, информира Боян Димов. Тъй като колесникът на хеликоптера, който снабдявал хижата с продукти, се повредели, горе чакали три дни да доставят с кон бира. Оказало се, че там една малка бира излиза десет български лева. Алпинистите ни не са ползвали водач и кон, защото наемът им е 200 лева на ден.

Великотърновците, които пътуваха с две коли и изминаха 4600 километра в двете посоки, разгледали и родния град на Сталин- Гори, където посетили къщата на "Бащата на народите от СССР". Оказала се, че там си тачат генералисимуса и днес, а екскурзовода отказала да отговаря на въпроси, които излизат от одобрената и лекция.

В Грузия експедицията нощувала в частни домове, в един от които ги гостили с местна кухня. На 28 август в село Раевци предстои дамите от групата да приготвят грузински ястия по получените рецепти. Там ще се вземе решение и за следващия връх- догодина, като на този етап везните клонят към Килиманджаро в Африка.