Преподавателите от ВТУ победиха албанските си колеги в Елбасан
Преподавателите от ВТУ победиха албанските си колеги в Елбасан / netinfo
След като националния отбор на България на два пъти не успя да победи албанците и на практика заради двете равенства пропусна Европейското първенство в Швейцария и Австрия футболният отбор на ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” “отми срама от челото” и разгроми тима на университета в Елбасан с 6:3 при това на негов терен.
Мачът се изигра на изкуствен терен, каквито в Елбасан има десетина, на осветление. Домакините имаха шансът да поведат с 1:0, но доц. Атанас Дерменджиев върна попадението и показа, че и нашите могат да хапят. После албанските преподаватели с мъка вкараха още два гола за 3:1. Великотърновските им колеги, не се стреснаха от негативния развой, демонстрираха завидна психическа устойчивост и стигнаха до пълен обрат. Заместник- кмета на Старата столица Йордан Грозданов, който бе трансфериран специално за двубоя, намали на 3:2. Ректорът на ВТУ професор Пламен Легкоступ през цялото време надъхваше тима, пое отговорността да бие отсъдената дузпа и изравни с попадение в сглобката- истински шедьовър, излязъл като из под четката му.
В безкрайните продължения на редовното време, дадени от безмилостния албански съдия, юношата на “Етър” и настоящ преподавател и футболен съдия Стоян Денев вкара два гола. Шестият в мрежата на албанците, които преклониха глава пред техническите умения и впечатляващата физическа подготовка на нашите, заби Йордан Грозданов. В състава на Алма матер блестяха още: доцентите Иван Марков, Петко Петков, и Милен Михов, Румен Янков, Георги Карталов, Николай Мончев и най- високия на терена Светослав Стефанов. Особено ценни указания от резервната скамейка даваше заместник- ректора доц. Стела Дерменджиева. На вечерята след срещата победените усърдно пълнеха чашите на победителите, а председателя на Албанския олимпийски комитет правеше безуспешни опити да убеди великотърновските преподаватели да представят страната му в олимпийския турнир по футбол в Пекин.
Гостуването в Албания бе по договора за международно сътрудничество, който има Алма матер с университета в Елбасан от 2000 г. на сам.