Преходно жилище за хора с умствени увреждания откриха в Церова кория
Преходно жилище за хора с умствени увреждания откриха в Церова кория / DarikNews.bg, архив
Преходно жилище за хора с умствени увреждания откриха в Церова кория
45183
Преходно жилище за хора с умствени увреждания откриха в Церова кория
  • Преходно жилище за хора с умствени увреждания откриха в Церова кория

Първото във Великотърновска област преходно жилище за хора с интелектуални увреждания бе официално открито в с. Церова кория. В него са настанени осем души, изведени от Дома за възрастни хора с умствени увреждания в селото. Преходно жилище „Надежда" е изградено по проект, финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие".

За неговото изграждане и оборудване на помещенията са отпуснати 182 815 лв. 85% от средствата идват от Европейския социален фонд, останалите 15% са национално съфинансиране от държавния бюджет. Преходното жилище се помещава в отделно крило на Дома в Церова кория и обхваща пет помещения - спални, ателиета за индивидуални и групови терапии, кухненски бокс и административна част.

Осемте му обитатели са настанени там от 1 май. През април специално обучен екип е провел с тях курсове по адаптирането им, извеждане и настаняване в новата социална услуга, обясни ръководителят на проекта Нина Русева. Мъжете и жените са над 18-годишна възраст, като най-възрастният е на 54.  Те са с лека и умерена форма на умствена изостаналост. За тях се грижат психолог, двама социални работници и двама трудотерапевти.

Проектът ще приключи в края на февруари 2012 г., но след това Община Велико Търново ще предложи работата на преходното жилище да продължи като делегирана държавна дейност. Ползващите новата социална услуга ще водят относително самостоятелен начин на живот, който се различава от този, който са водели в Дома, каза още Нина Русева.

Чуйте повече в звуковия файл.