Популяризирането на уникални продукти и места би тласнало напред селския туризъм
Популяризирането на уникални продукти и места би тласнало напред селския туризъм / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Развитието на селския туризъм у нас не е свързано само с възможността да се сервира домашна храна в къщите за гости, а генерално да се популяризират уникални за страната ни продукти и места. Това коментираха пред Дарик хотелиери и ресторантьори.

Промените в Закона за туризма предвиждат именно облекчения, които да стимулират развитието на бизнеса. Отпадането на категоризацията на ресторантите е също част от акцентите в промените, които трябва да са в услуга на бранша.

Отпадането на задължителните звезди на ресторантите и разрешението малките селски къщи да сервират домашна храна на гостите си са част от стъпките на кабинета в посока развитие на туризма у нас. Ели Петрова, която представлява ресторантьорите в Габрово, сподели, че мнението на колегите й е разнопосочно. "За малките заведения това е облекчение, докато собствениците на по-големите ресторанти се притесняват, че нямайки звезди, клиентите могат да допуснат, че не се влага необходимото качество", каза тя.

Икономическото министерство предлага звездите на ресторантите да са пожелателни. Пред Дарик Мария Иванова, която ръководи дирекция „Туристическа политика" в министерството, също потвърди, че за малките ресторанти липсата на конкретен ангажименти да бъдат категоризирани със звезди ще спести пари и бюрократични процедури. Европейска практика е ресторантьорите да избират сами дали да бъдат категоризирани или сертифицирани, тоест дали да получат знак за качество, каза Иванов.

Любомир Попйорданов от Асоциацията за алтернативен туризъм пък наблегна на комплексната реклама на уникални продукти и места от България, които да впечатлят основно чуждестранните гости на страната. Къщите за гости могат да сервират храна и по сега действащия закон. Занайтчийската храна и продукция като цяло нейният достъп до пазара още не е осигурен. По българското законодателство и това, което трябва да следи агенцията за храните, тези продукти не могат да присъстват на българския пазар.

От Агенцията по храните отказаха да коментират законопроекта, докато не мине поне на първо четене в парламента.