Показват балсама на четиримата крадци на Самоводската чаршия
Показват балсама на четиримата крадци на Самоводската чаршия / Дарик нюз
Черен оман, лимец и здравец са бликите на 2013 г.
64900
Черен оман, лимец и здравец са бликите на 2013 г.
Черен оман, лимец и здравец са бликите на 2013 г.
  • Черен оман, лимец и здравец са бликите на 2013 г.
  • Черен оман, лимец и здравец са бликите на 2013 г.

Сърмичка обвита с лист от черен оман с пълнеж от лимец и стръкче здравец е невероятното кухненско съвпадение между трите билки на 2013 г. и живата храна, разказа Емил Елмазов- председател на Съюза на билкарите. Листатата на омана са подходящи както за салати, така и за налагане на навяхвания и рани, добави той. Етеричното масло на здравеца пък спомага за намаляване на кръвната захар, обясни още билкаря. По думите му трите билка са императорите на този година. Млякото от все още зеленините стръкове на лимеца пък надминава панацеята на древния арабски лечител Авицена и е панацеята на Бога, добави Емил Елмазов.

Чуйте го в първия звуков файл.

Балсамът на четиримата крадци, новата напитка на българина "Мечата сила", панацеята на Авицена и лек срещу безплодие са билковите състави, които ще бъдат представени днес на Самоводската чаршия. Организатор на празненството за десета година е общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов".  Демонстрациите ще направи Емил Елмазов, който в два от сакралните състава ще използва любимата билка на великия лечител Авицена- сефедчето.

Повече за лечебната сила на билковите съставки във втория звуков файл.

 Празникът за Деня на слънцето- 24 юни,  на чаршията ще започне в 10,00 ч. с изпълнения на гайдарите Атанас Пеев и Николай Беляшки и минаване за здраве през венец, в който ще са вплетени 77 билки. Улицата на занаятите ще бъде огласена от еньовденски напеви, а всеки желаещ ще може да си сплете венче от билки. Лековитите треви ще бъда набрани в ранните утрини в събота и в понеделник в местността Ксилифор и Арбанаси. В ритуала може да се включи всеки желаещ, а тръгването за росните поляни ще е в 5,00 ч. от Владишкия мост. Най- ранобудните ще чуят легендата за Домна царица, която  на този ден преди стотици години склонила слънцето с молба да й даде билка за рожба. Обещала му, че ако се сдобие с момиче, то ще бъде негово, но не спазила оброка. Онези, които не познават растенията, но вървят с еньовденската група ще научат как да разпознават и ползват билките.

 Най-популярните родни билки ще могат да се видят също на 24 юни по цялата Самоводска чаршия. Те ще бъдат представени в мобилна изложба, в която ще има и описание на лечбните им свойства и основните отвари от тях.

За почитателите на живите храни пък от 12,30 ч. в билковия ресторант в старата столица ще има дегустация на храни добити в Резерват „БИЛКАРИЯ" в Боженския Балкан.

Вечерта празникът продължава в 20,00 часа в Арт клуб „Таралеж" с направата на "цветни бомби". Негов организатор е Румен Рачков, който ще демонстрира направата на „бомби", които се приготвят от глина, компост и различни семена, включително и амарант. Това е интересен метод, изключително популярен на Запад, за разкрасяване на презастроените бетонни градове, а бомбичките се хвърлят в различни части занемарени и неподдържани места. Целта е по този нестандартен начин да се засадят цветя, които  разцъфтяват за около две-три седмици.  

Във връзка с подготовката и провеждането на празника "Еньовден" ще бъде въведена следната временна организация за движение на МПС:
На 24 юни /понеделник/ за времето от 10,00 до 12,30 ч. ще бъде затворена за движение ул. "Г.С. Раковски" от площадното пространство на самоводска чаршия до изхода към ул. "Стефан Стамболов".