Подредиха пъзел под Царевец в подкрепа кандидатурата на В. Търново за Европейска столица на културата
Подредиха пъзел под Царевец в подкрепа кандидатурата на В. Търново за Европейска столица на културата / Дарик нюз

Впечатляващ пъзел подредиха студенти по архитектура на площада пред крепостта "Царевец" във Велико Търново. Автори на композицията са представители на Европейската асамблея на студенти по архитектура /EASA/ в България. Тяхната цел е да подкрепят кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата и да припомнят, че догодина по същото време, именно на този площад, ще бъде открита "EASA 2014 SYMБИОЗА". Идеята на младежите е да направят нещо, което да остане и да е полезно за гражданите.

Хората сами трябва да сглобят пъзела, което само по себе си е доста забавно. В разглобено състояние пъзелът придобива функцията на мебел /своеобразен стол, кресло, диван/, която може да се ползва на площада. През август 2014 г. Велико Търново ще бъде сцена и ателие на открито за 500 студенти по архитектура от цяла Европа, които ще преобразят чрез многобройни и разнообразни работилници градската тъкан, прилагайки най-свежите, оригинални и креативни идеи.

Великотърновци и гостите на града могат да вземат участие пряко в организацията на кандидатурата за Европейска столица на културата, както и в подготовката на Европейската асамблея на студенти по архитектура, като споделят това, което очакват да се промени в заобикалящата ги градска среда, кое е нещото, което им липсва, какви са техните проблеми. Те могат да напишат своите предложения и идеи на всеки един от кубовете, като за целта са оставени и маркери.

През април тази година българските представители на EASA потърсиха мненията и гледните точки на жителите на старата столица кои са любимите им места в града. Студентите обиколиха улиците с голяма карта на старата столица, предстои местата на старостоличани ще бъдат заснети и изпратени до участниците в цяла Европа. Всякакви градски пространства могат да станат обект на някаква работилница през следващото издание на Асамблеята.

EASA (European architecture students assembly) е най-мащабното и влиятелно събитие за студенти по архитектура в Европа. Всяко лято от 1981 г. до днес 500 бъдещи архитекти от всички европейски държави се събират за две седмици в различна страна от континента, за да споделят знания и опит и да изследват връзката между архитектурата и съвременното общество, в среда, която университетите не могат да предоставят.

EASA се заражда в Англия през 1981 г, когато нашумял проблем в градската среда на Ливърпул провокира група студенти да потърсят съдействие от европейските си колеги. Събитието се развива с неочакван успех и изводът за всички е един - EASA трябва да се провежда ежегодно в различни държави.