Отблеязаха 140 години от възпоменателните боеве край Елена
Отблеязаха 140 години от възпоменателните боеве край Елена / netinfo
5-ти декември е важна дата от историята на Еленския край. По време на Руско-турската освободителна война край Елена и село Марян се водят паметни сражения, които имат важно значение за изхода на войната. Всяка година на тази дата край паметниците, издигнати в знак на преклонение пред подвига на загиналите руски войни, се стичат признателни потомци, за да почетат паметта и светлия им подвиг.

Отблеязаха 140 години от възпоменателните боеве край Елена
netinfo

И днес от центъра на Елена до паметника на падналите в сраженията над 2000 руски офицери и войници тръгна тържествено шествие с хоругви, водено от военен духов оркестър и военна част от НВУ „Васил Левски“ във В.Търново.

В него се включиха и официалните гости на възпоменателното честване по случай 140 години от освободителните боеве – Великотърновският митрополит Григорий, народните представители Весела Лечева, Валентин Ламбев и доц. Милен Михов, управляващият Генералното консулство на Руската федерация в Русе Иван Пивоварчук, зам.-областният управител Ивета Кабакчиева, казашки генерал Георги Владев – председател на Единния казашки съюз и членове на съюза, кметът на община Златарица Пенчо Чанев, началникът на НВУ бригаден генерал д-р Пламен Богданов.

Отблеязаха 140 години от възпоменателните боеве край Елена
netinfo

„Връщайки се към повода за присъствието ни край този паметник, построен само две години след епичните боеве преди 140 години, искам да отбележа, че шествието, което ежегодно обединява и млади, и стари на 5 декември е едно символично извървяване на пътя, който еленчани са бягали пред настъпващите турски войски, зарязали горящите си домове, грабнали най-скъпото – децата си.

Всяка наша стъпка в този ден е връщане назад, но и поглед напред в ежедневния ни стремеж за повече свобода във всичките й измерения, за повече мигове на единение като този и за удовлетворение от постигнатото в името на еленчани“ – каза в словото си пред участниците в поклонението кметът инж. Дилян Млъзев.

Народният представител Весела Лечева подчерта, че тези боеве са с историческо значение и неслучайно ще останат във вечната слава и памет на България. Тя призова да живеем с каузата за достоен и горд европейски народ.

Заупокойна панихида в памет на загиналите в боевете отслужи Великотърновският владика Григорий в съслужение с еленски духовници.
Пред паметника, до който застана и почетен караул бяха поднесени венци и цветя от Министерството на отбраната, Началника на отбраната, община Елена и Общински съвет Елена, Генералното консулство на Русия в Русе, народните представители, от сдружения, институции и признателни граждани.

Рано сутринта бяха положени цветя пред паметника на загиналите руски войни край Долни Чукани, братската могила в местността „Дъбравата“  и паметника в мемориалния комплекс „Казашки кръст“ в Долни Марян, където имаше поклонение в памет на загиналите казаци от Трети ескадрон на 13-ти Орденски полк.

В следобедните часове се проведе научен форум „Освободителните боеве край град Елена през 1877 година“ с участието на проф. Иван Тютюнджиев и проф. Петко Петков от ВТУ и казашки генерал Георги Владев. Ученици от общината изпълниха салона на градското читалище, пред които Искрен Красимиров изнесе „Урок по родолюбие с Левски и Ботев“.

Участниците във възпоменателното честване разгледаха камерната изложба „Бягането“, посветена на 140 години от боевете при Елена, уредена от Музея на Възраждането в родната къща на Иларион Макариополски. В изложбата са включени 18 художествени творби на Григор Спиридонов, Стоян Здравков, Георги Василев и Георги Райчев – живопис и графика от фонда на музея.

Безспорен акцент е картината на еленския  художник проф. Иван Петров – „Бягането“, посветена на едни от най-драматичните събития от историята на града, рисувана през 1970 година. В изложбата е включено и посеченото Евангелие, също от фонда на музея. То е откупено през 1958 г. от Стоян Попов, жител на гр. Елена, тогава на 103 години. По негово уверение „…следите от посичане са от времето на Руско-турската война 1877 г. и бягането…“.
Изложбата ще бъде отворен за посещение до 3 март следващата година.