Осветиха паметника-костница на отец Матей в Ново село
Осветиха паметника-костница на отец Матей в Ново село / снимка: Кметство - Ново село

Приключиха строително-ремонтните дейности по проекта за архитектурно-художествено осветление на парка и паметника-костница на отец Матей Преображенски в Ново село и изграждане на възпоменателна чешма с барелеф.

Проектът е финансиран по оперативна програма "Регионално  развитие"  и е част от проекта "Подобряване на градската среда на територията на Община Велико Търново". Монтирани са 28 осветителни тела и е изградена чешма.

През пролетта на 2011 година сдружение "Отец Матей Преображенси" монтира озвучителна техника в парка около паметника-костница. Експериментално от есента звучи моноспектакълът за Отец Матей, озаглавен "Дивният скиталец". Тази програма ще бъде част от бъдещия аудио-визуален спектакъл, който трябва да обхване костницата и парковата територия.

Целта на програмата е чрез звук и светлина да бъде представен пред публиката живота и делото на бележития българин. Програмата е представена пред църковния двор  по случай 180 годишнината от рождението на Отец Матей през октомври 2008 г. Гласът, озвучил Отец Матей, е на великотърновския актьор Сава Димитров.