Около 30 % по-слаба реколта очакват лозарите тази година
Около 30 % по-слаба реколта очакват лозарите тази година / снимка: DarikNews.bg

Реколтата от грозде ще бъде по- слаба през тази година в сравнение с минала. Това стана ясно по време на работна среща във В. Търново на винопроизводители от Северна България. Според Цанко Станчев- председател на лозаро- винарската камара в Черноморския регион там реколтата ще е поне с 20% под тази от 2011 г. Причина за това по думите му е дъждовният май и горещите летни месеци.

Председателят на Националната лозаро- винарска камара проф. Пламен Моллов смята, че за страната спадът в добивите ще е дори 30 на сто. Той е на мнение, че ще падне и качеството на гроздето, отново заради горещините. Естествено там, където е въведено капково напояване гроздето ще е с по- високо качество.

Винопроизводителите настояха да бъде регулирана системата с издаването на сертификати за произход и качество на гроздето, защото с това се правят най- големи злоупотреби.

 Изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното инж. Красимир Коев заяви, че се работи в тази посока и предстоящото влизане от 16 септември на новия Закон за виното и спиртните напитки ще има положително въздействие.

Той информира, че износът на фалшиви вина зад граница касае предимно ароматизираните напитки и пелина и апелира към производителите да  ограничават възможността до минимум, защото не се вреди само на отделната фирма, а се казва „българско вино" и всички  се поставят под общ знаменател. В тази посока той даде за пример две партиди от по близо 20 тона българско  бяло вино, което е върнато от румънския пазар.  Установено е, че виното, което се връща в страната, е коренно различно от изпратеното.Сега се чакат резултатите от физико- химичният и лабораторния анализ.

Инж. Коев съобщи, че страната ни запазва позициите си за контролирано засаждане с лозя и за следващия програмен период 2014 - 2020 година. За да се преструктурират лозовите масиви с европейски пари, има условие да не се индустриализират площите. Такава е позицията на още 15 страни-членки на Европейския съюз, сред които сериозни винопроизводители като Италия, Испания и Франция.