/ ThinkStock/Getty Images
Община Свищов ще представи публичен отчет за всички изразходвани средства, закупено оборудване от дарения, предадени активи към трети лица по време на извънредното положение заради COVID-19, съобщи пред журналистите във Велико Търново кметът на крайдунавската община Генчо Генчев.

Земеделски кооперации в Свищовско са дарили животоспасяващо оборудване на общинската болница

На извънредна сесия идната седмица ще бъдат оповестени и мерките за подпомагане на микропредприятията и бизнеса в общината след периода на изолация. Предвижда се да бъдат освободени от общински наеми представители на бизнеса, които в периода, в който не са работили, са успели да запазят работните места.

"За лоялните към своите работници работодатели се обмислят облекчения, които да продължат до края на годината", посочи Генчев. Той отбеляза, че съвместно със специалистите от Стопанската академия са сформирани екипи, които помагат на представителите на малкия и среден бизнес при кандидатстването за безвъзмездна финансова помощ между 3 и 10 хиляди лева за микро- и малки предприятия по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020.

Дарения за над 50 хил. лева получиха болницата и кризисният щаб в Свищов

"До момента 27 свищовски фирми са кандидатствали, от които 23 са одобрени"
, отбеляза Генчев. Той посочи, че въпреки трудностите през последните три месеца, събираемостта на местните данъци и такси е към 60 процента, с около 15 на сто по-малко от същия период на миналата година.

По думите му, прогнозата е до края на юли събиаемостта да достигне до 70 процента, а до есента да влезе в обичайните годишни параметри.
БТА