3 mart
3 mart / netinfo
Кметът на града, Областният управител, Председателят на Общинския съвет, политици и общественици се включиха в тържествата
Стотици великотърновци и гости на града празнуват Националния празник 3 март. Честванията започнаха пред сградата на Общината с военен ритуал за издигане на Националното знаме на Република  България.

Празнично слово произнесе кметът  на Община Велико Търново инж. Даниел Панов.„За нас, великотърновци, както и за всички българи Трети март поражда чувство на национална гордост. Трети март е денят на българското Освобождение и на българската идентичност. Това паметно за цяла Югоизточна Европа събитие ни позволява, независимо в коя точка на света се намираме, да си отговорим на въпросите какво е да сме българи, към коя държава принадлежим, коя е културата ни, кои са нашите традиции и обичаи. Трети март ни насочва към всички онези велики дати в българската история, които ни правят горди българи, които свидетелстват за многовековната ни държавност и показват, че за нашите деди и бащи България е стояла дори пред животите им.

Днес отдаваме дължимата почит и признание на славните и достойни мъже и жени, защитили Родината с живота си. Наш национален дълг е техните дела за България да бъдат пример на децата, младите хора и идните поколения. Защото преди да бъдем европейци и преди да бъдем част от глобалния свят, сме българи и великотърновци”, каза в словото си Даниел Панов.

Кметът на Велико Търново благодари на всички, които в днешно време поддържат жив и пламенен българския дух.
„Нека заедно да работим мотото на 2017-та и на следващите години да бъде „Родолюбие“! Родолюбието не означава страх, отхвърляне и омраза към различните, загубата на човечност и потъпкването на основни човешки и граждански права. Родолюбието е способността на всички заедно да почувстваме пулса и ритъма на Отечеството. Нека следваме завета на Васил Левски, който казва: „На нашето знаме… трябва да бъдат записани само три думи: „Свобода и всекиму своето!”

3 mart
netinfo


Програмата продължи с връчване на наградата "3-ти март". Тя е учредена през януари 2008 година от Великотърновски общински съвет. Присъжда се на курсант или студент от Националния военен университет „Васил Левски”, който е последна година, редовна форма на обучение, има отличен успех от семестриалното следване, с различни изяви в областта на научната, спортна, културна и обществена дейност, без административни наказания. Наградата се присъжда ежегодно по повод Националния празник на България и е в размер на левовата равностойност от 3000 евро. Носителят на наградата за 2017 г.  е курсант старшина Борислав Валентинов Тодоров. 

3 mart
netinfo


Последва литературно-музикална композиция „Аз съм българин!”, посветена на 139-та годишнина от освобождението на България, изпълнена от Надежда Чавдарова, Вилеамини Стасинопулу, Лия-Лоида Любенова, Цветин Кръстев и Йордан Чолаков- ученици от Природо-математическа гимназия „Васил Друмев”, с ръководител Камелия Станчева. Кметът Даниел Панов удостои младите хора, както и техния учител Камелия Станчева със старопрестолни грамоти с по един трибагреник. Грамоти  получиха и учениците от Старопрестолната професионална гимназия по икономика и ПМГ „Васил Друмев”, които дебатираха по темата за българската свобода и идентичност в залата на музей „Възраждане и Учредително събрание”. Дискусията „Памет и мисъл за Трети март” бе част от общинската образователна програма „Велико Търново – Корени и криле”.



Пред паметника „Майка България” бе отслужен празничен благослов от Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Славчо Иванов. След това имаше военен ритуал за полагане на венци и цветя на признателност. В ритуала се включиха кметът на Община ВЕлико ТЪрново инж. Даниел Панов, Областният управител инж. Николай Йоцов, Председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, политици, общественици и гости.
 

3 mart
netinfo


Програмата  продължи с празнично търновско хоро от ДЮФА „Българче”.

Интерес предизвика и откритата изложба на въоръжение от Руско-турската освободителна война, подредена от клуб „Традиция”.
 

3 mart
netinfo


На площад „Цар Асен І”  в 20 ч. жителите и гостите на града ще могат да наблюдават аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.