“Нощ на мъченията” се спуска над Велико Търново
“Нощ на мъченията” се спуска над Велико Търново / netinfo
“Нощ на мъченията в затвора” организира Регионалният исторически музей във Велико Търново. Инициативата е част от Европейската “Нощ в музея” и е по повод международния ден на музеите – 18 май.
От 21.00 до 24.00 ч. в единствения в България “Затвор-музей”, почитателите на предизвикателствата ще могат да видят и да почустват тръпката от това да бъдеш в едно такова място. „Стените са пропити с кръвта, потта и стенанията на хиляди затворници”, предупреждават от музея. Всеки посетител може да изпита тежестта на оковите, грапавината на затворническите дрехи, неудобството на твърдия нар и клаустрофобичното усещане на карцера. В рамките на международната седмица на музеите, която започва от днес, посещението на “Нощта на мъченията” ще бъде безплатно. Гостите ще могат да се снимат безплатно в затворнически костюм и в съответните аксесоари – окови и вериги.
Затворът във Велико Търново е функционирал точно сто години – през периода 1854-1954 година. В него присъди са изтърпявали видни дейци на национално-освободителното движение. Единственият арестант, който е успял да избяга оттам е революционерът Филип Тотю. На път за София три денонощия в затвора е престоял Васил Левски.
След като спрял да функционира, затворът е устроен в музей. Първата експозиция е изложена през 1961 година.