Нито един депутат не уважи Деня на диалога между законодателната и местна власт
Нито един депутат не уважи Деня на диалога между законодателната и местна власт / DarikNews.bg
Нито един депутат не дойде на форум за Деня на диалога между законодателната и местна власт
56831
Нито един депутат не дойде на форум за Деня на диалога между законодателната и местна власт
  • Нито един депутат не дойде на форум за Деня на диалога между законодателната и местна власт

Нито един депутат не дойде на дискусията във Велико Търново, посветена на Деня на диалога между законодателната и местната власт. Темата на форума бе "Подобряване на средата за развитие на общините през 2013 г.". Той се организира от  Националното сдружение на общините и се проведе в Ритуалната зала на община В. Търново. Денят на диалога цели да срещне представителите на местната власт с депутатите от 41-то Народно събрание, чиито мандат изтича през следващата година.

На дискусията във В. Търново присъстваха обаче само кметове, заместник-кметове, финансисти и председатели на Общински съвети от всичките 10 общини на Великотърновска област. Голяма част от градоначалниците изразиха недоволство от отсъствието на депутатите, като се шегуваха, че инициативата се е превърнала в Ден на монолога. Кметът на Велико Търново Даниел Панов каза, че покани са били изпратени до всички народни представители от региона, адресирани до Народното събрание, но няма обяснение защо никой не е дошъл.

Три основни акцента бяха разисквани от участниците в срещата - мястото на общинските бюджети в публичните финанси, необходими нормативни промени и предстоящата реформа във водния сектор. Отчетено беше, че финансите на българските общини зависят прекомерно от трансфери от държавата, което е сериозно противоречие с изискванията на Европейската харта за местно самоуправление. През последните години на криза, политика на икономии и силен скок на цените на горива и храни, единните разходни стандарти за финансиране на делегираните на общините училища, социални центрове и домове, културни институти остават непроменени. Това води до натрупване на дефицит в делегираните дейности в размер над 200 милиарда лева.

От Националното сдружение на общините предлагат с бюджета за 2013 г. да се увеличат средствата в образованието минимум с 41 млн. лв., а в сферата на социалните дейности и здравеопазване минимум с 49,2 млн.лв. Общините настояват и за повече средствата за общински инвестиции в размер на 92 млн.лв., в това число увеличение на субсидиите за капиталови разходи, за ремонт и поддържане на пътища, както и за снегопочистване през зимния сезон. Градоначалниците се шегуваха, че и тази зима може да се наложи да отправят молитви към Всевишния за по-малко сняг, ако предвидените по това перо средства не бъдат актуализирани.

Част от кметовете изразиха притеснения във връзка с готвената реформа във водния сектор и изменението в закона за водите. Според тях окрупняването на ВиК-операторите ще засили монополизма в сектора. Надълго и нашироко бяха разяснени промените в законодателството за местните финанси, свързани с новия закон за публичните финанси, който трябва да влезе в сила от началото на 2013 г. Обсъдени бяха и механизмите за кандидатстване и изпълнение на европроекти. Според великотърновския кмет Даниел Панов градове имат повече възможности, затова те трябва да помагат на селските райони при усвояването на европейски средства.

Чуйте повече в звуковия файл. 

Подобни дискусии, посветени на Деня на диалога между законодателната и местната власт, се провеждат в цялата страна. Резултатите и предложенията се обобщават и приемат от Управителния съвет на Националното сдружение на общините.