Нестинарки танцуваха във великотърновско училище
Нестинарки танцуваха във великотърновско училище / Дарик нюз

Нестинарски танц, но не върху истинска жарава, бе част от открит урок „Български народни обичаи и носии", който се проведе в Хуманитарната гимназия във Велико Търново. Проявата бе организирана  със съдействието на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" и РНБ „П. Р. Славейков" и е част от проека „Изкуство, литература и спорт срещу агресията в училище" по секторна програма Коменски.

Десетокласничките Генослава и Евелина танцуваха върху „разстлана жарава" с иконите на светите Константин и Елена, така както се изпълнява ритуалът в странджанското село Българи. В библиотеката на училището  прозвуча и песента „Я вчера ходих" в изпълнение на професионалния певец Георги Драганов.

Експонирана изложба пък включваше ръчно изработени макети на шопска, тракийска, странджанска, родопска и добруджанска носии. Университетският преподавател Павлин Чаушев обяснява орнаментиката в две прекрасни български носии- плевенска и странджанска, носени от гимназистките Магдалена и Йоана.

Павлин Чаушев представи на младежите автентични пафти или чапрази, както са известни в някои региони у нас, със сребърен обков и вплетени религиозни и растителни мотиви. Най-силно впечатление направиха- накит с изображение на Богоявление и сребърни гривни от края на XVIII в. с издълбани в тях дупчици, в които се наливало розово масло.

Регионалната библиотека подреди своеобразен щанд с уникални книги, сред които „Сборникъ от народни умотворения, обичаи и др." от 1889 г., изданието на БАН „Игра по огън - нестинарство" и др. ценни издания. Библиотечният специалист Виктория Роглева разказа за фонда на третото най-голямо в България хранилище , за депозитните екземпляри, за 14-те ръкописа на богословска тематика, някои датиращи от XIV век. В 63 тома пък е събрано българското песенно народно творчество от над 70 хиляди песни и всички томове се съхраняват в търновската библиотека.