Над 300 изложители идват на национален събор на овцевъдите
Над 300 изложители идват на национален събор на овцевъдите / Дарик нюз
Очакват 100 000 гости на национален събор на овцевъдите
64175
Очакват 100 000 гости на национален събор на овцевъдите
Очакват 100 000 гости на национален събор на овцевъдите
  • Очакват 100 000 гости на национален събор на овцевъдите
  • Очакват 100 000 гости на национален събор на овцевъдите

Около 100 000 души се очаква да посетят второто издание на Националния събор на овцевъдите в България. Съборът ще се проведе от петък до неделя край Петропавловския манастир. Единственото по рода си у нас изложение се организира от Националната асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ), със съдействието на Министерството на земеделието и храните

Над 700 овце от разнообразни породи, над 100 кози,  70 коне и 120 кучета ще бъдат показани на изложението.

В трите дни на събора са предвидени състезания по доене и стрижба на овце, по теглене на товари от коне тежковози, по майсторско обезкостяване на агнета, демонстрации по скоростна стрижба на овце, аукцион за племенни животни и др. Асоциацията на българското овчарско куче ще се представи с над 60 животни. На 25 май пък ще се състои 30- ата Национална изложба на каракачанското куче.

Част от изложението е и Националния фолклорен конкурс в три раздела „Заблеяло ми агънце", който ще представи танцови и музикални традиции, свързани с овцевъдството в различните етнографски региони в България. Раздел „Хореография" е за обичаите, свързани с Гергьовден в категории „Сценичен танцов фолклор" и „Автентичен фолклор". В раздел „Народни инструменти" ще е  надсвирването с типичните за овцевъдството дървени духови музикални инструменти ( кавал, дудук, гайда и др. ), а в конкурса за овчарска песен ще участват само деца и юноши в неравностойно положение.

Гвоздеят на програмата е участието на Ути Бъчваров на 25 май. За сготвянето на най-голямата курбан чорба в България ще му асистират осем възрастни жени от Лясковец. Толкова са и агнетата предвидени за курбана, които ще бъдат обезкостени в състезание. В него може да се включи всеки желаещ, стига да си носи нож. Наградата е живо агне, разказа Калина Калчева- председател на сдружение „Национален събор на овцевъдите". Ути Бъчваров ще готви в най- големия казан у нас, и ще пържи в тиган от парен локомотив от 1907 г.

Край Петропавловския манастир ще има още алея на занаятите, зона за директни продажби на продукти от овче и козе мляко и месо, чевермета, конкурси за най-добро сирене и кашкавал. Силно е международното участие на овцевъдни и козевъдни асоциации тази година - на Молдова, Румъния, Сърбия, Македония и Испания. Отделна шатра е осигурена за северните ни съседи, които ще демонстрират местни занаяти и традиционни печива. Още над 40 занаятчии ще представят обичаи, свързани с отрасъла, добави Калина Калчева.

Чуйте я в първия звуков файл.

На откриването на събора тази година се очаква да присъстват министърът на земеделието и храните Иван Станков, заместник министърът на земеделието в Румъния, кметове на общини, шефове на агенции. Около 180 хиляди лева е бюджетът на събитието тази година, подчерта Симеон Караколев, председател на Управителния съвет на Националната асоциация за развъждане на популация българска млечна. Тази година броят на изложителите е три пъти повече в сравнение с миналогодишното издание, добави той. 40 охранители ще се грижат за сигурността по време на мащабната проява, разположена върху площ от 100 декара.

Повече от Симеон Караколев във втория звуков файл.