Над 1100 души гледаха Турандот на Царевец
Над 1100 души гледаха Турандот на Царевец / netinfo

Над 1100 души наблюдаваха откриването на Петото издание на летния оперен фестивал „Сцена на вековете". Сред тях на историческия хълм "Царевец" бяха и двама министри. Вицепремиерът Цветан Цветанов и министърът на здравеопазването Десислава Атанасова гледаха операта „Турандот" на Джакомо Пучини, заедно с кмета Даниел Панов, председателя на Общинския съвет Николай Ашиков, областния управител проф. Пенчо Пенчев, депутати, общински съветници, граждани и туристи. Поздравителни адреси бяха изпратени от патрона на фестивала Цецка Цачева и министъра на културата Вежди Рашидов.

Петото поредно издание на фестивала бе открито от кмета Даниел Панов, който заяви, че за него е истинска чест да го направи в двореца на владетелите на Второто българско царство.

"Преди пет години група ентусиасти от Общинската агенция по туризъм, заедно с маестро Карталов, имахме идеята да възстановим това културно събитие. Факт е, че продължаваме да го правим в крепостта „Царевец" и радваме граждани и туристи. Фестивалът вече е на пето място в класацията на оперните и балетни събития, които се провеждат в Европа на открито. Благодаря на маестро Карталов, че бе плътно зад нас. Благодаря на целия екип на „Царевград Търнов", които работят неуморно за престижа на фестивала. Благодаря на дирекция „Култура", на Регионалния исторически музей и на всички, които са ни помагали през годините. През тази и през следващата година събитието ще бъде финансирано по Оперативна програма „Регионално развитие". Това е добре за нас, защото се случва в момент, в който Велико Търново кандидатства за Европейска столица на културата през 2019 г.", каза Даниел Панов.

Тази вечер зрителите ще могат да видят отново операта "Турандот". На 3 и 4 август са двете представления на операта „Риголето" от Верди. Почитателите на балета пък ще могат да се насладят на „Дон Кихот" на 31 юли и още веднъж - на 5 август. Всички представления на Софийската опера и балет започват в 21,00 часа.