Изложба с макети и снимки на Бронзовата къща догодина във В. Търново
Изложба с макети и снимки на Бронзовата къща догодина във В. Търново / снимка: Община В. Търново, архив

Скици, снимки, чертежи и макети на известната „Бронзовата къща” ще бъдат показани в изложба във В. Търново през следващата година. Автор на проекта е великотърновецът Пламен Деянов. Неговата сбирка ще бъде подредена в Художествената галерия „Борис Денев” в края на месец май догодина, съобщи кметът Даниел Панов. Всички подробности около експозицията предстои да бъдат уточнени, а през есента вероятно и самият Пламен Деянов ще си дойде в родния град, за да се срещне отново с градоначалника. Първият им разговор се състоя в края на ноември 2011 г., когато кметът декларира подкрепата си към проекта на Деянов.

В предстоящата изложба ще бъдат показани скици, графики и макети, които авторът е започнал да продава, за да събере нужните средства за реализация на артистичната си идея. „Бронзовата къща" е уникален световен арт проект. Идеята е да бъде изградена къща от 4 000 специално отляти бронзови елементи и дори болтчетата и винтчетата, които ще скрепяват елементите, ще са от бронз. Това ще бъде най-голямата бронзова скулптура в света. Общото й тегло ще бъде 500 тона. За сравнение Статуята на свободата, която е от стомана и бронз, тежи 130 тона.

В завършен вид Бронзовата къща ще представлява триетажна постройка с височина на всеки от етажите 4 метра. След завършването си уникалната сграда-скулптура ще се превърне в център за съвременни изкуства. В стара семейна леярна в Берлин вече са отляти първите елементи от конструкцията за Бронзовата къща. Проектът е финансиран изцяло от своя автор Пламен Деянов. Чрез специално създадена за проекта фондация се набират средства чрез продажби на посветени на проекта скици, графики и макети.

Първоначалното намерение на българина било Бронзовата къща да краси Лос Анжелис, но след това г-н Деянов, който е роден в Арбанаси, предпочел да се върне към корените си и избрал за целта Велико Търново. Авторът възнамеряваше да завърши скулптурата в рамките на две-три години на мястото на закупена стара къща на Самоводската чаршия, която няма историческа или архитектурна стойност. Точно това обаче спря проекта, защото някогашният Национален институт за паметниците на културата не даде разрешение за стартирането му. Сега кметът и неговият екип мислят за друго, по-подходящо място за изграждането на футуристичния проект, който трябва да се превърне в Осмото чудо на света.

Пламен Деянов произхожда от род със 700 годишна история. Роден е в Арбанаси. Завършва специалност „Дърворезба" в Художественото училище в Трявн следва в Националната художествена академия в София, в Художествената академия във Виена, учи и в Лос Анжелис, Токио и Стокхолм. Има самостоятелна изложба в „Кунсверейн"- Хамбург, което го нарежда до изключителни творци като Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Хуан Миро, Питър Блейк, Фрида Кало и Анди Уорхол.