Графиня Марица излиза на великотърновска сцена
Графиня Марица излиза на великотърновска сцена / снимка: МДТ

Премиера на оперетата "Графиня Марица" от Имре Калман ще представи тази вечер Музикално-драматичния театър "К. Кисимов". Представлението ще се играе от 19,00 часа, а утре по същото време ще бъде вторият премиерен спектакъл. Режисьор на заглавието е Петко Бонев. Това е третият спектакъл, който той прави в търновския театър след „Веселата вдовица" и „Травиата". Той е възстановил няколко сцени като максимално се е доближил до оригиналната оперета на Калман.

За целта в спектакъла участват малчугани от детска вокална група „Пеещи камбанки". Те са на възраст от 7 до 10 години и всички пеят във вокалната група към Младежкия дом. Децата влизат в една от оригиналните сцени, написани от Калман, която обаче в България не се играе. Става дума за приема на граф Тасило, който има рожден ден и децата се появяват там, за да му изпълнят песен, като пеят в оригинал на немски език, разказва Петко Бонев. Освен с „Пеещи камбанки" режисьорът работи и със спортен клуб „Зоки", на сцената излизат и танцьори от ансамбъл „Искра".

Декорите и костюмите на "Графиня Марица" са подготвени специално за спектакъла, а над тях е работил гост - сценографът Борис Стойнов. Диригенти на постановката са доц. Атанас Варадинов и Васил Вълчев, а хореографията е на Желка Табакова.

Лидия Лазарова и Флора Търпоманова влизат в ролята на красивата, богата и дръзка графиня Марица. В образа на княз Мориц Популеско се редуват Виктор Терзийски и Стефан Отчев. В останалите главни роли играят още Георги Динев, който идва от Старозагорската опера, Йордан Чейреков, Момчил Караиванов, Марин Русинов, Рада Носикова и Симона Кодева. „Графиня Марица" е класическо оперетно заглавие, последно е поставано на великотърновска сцена преди десетина години.

Още две нови заглавия ще бъдат включени в афиша на МДТ "К. Кисимов" до края на месеца. Предстои да излезе драматичният спектакъл „Хотел между този и онзи свят" от Ерик-Емануел Шмит, под режисурата на Александър Беровски. Почитателите на класическата музика ще гледат едноактната опера на Доницети „Рита". Георги Симеонов ще я постави на търновска сцена първо със студенти от Държавната музикална академия, а през есента и с наши солисти. Театърът възстановява и „Травиата".