Фонд за подпомагане на 120 малки училища иска учителският синдикат
Фонд за подпомагане на 120 малки училища иска учителският синдикат / DarikNews.bg
Фонд за подпомагане на 120 малки училища иска учителският синдикат
58624
Фонд за подпомагане на 120 малки училища иска учителският синдикат
Фонд за подпомагане на 120 малки училища иска учителският синдикат
  • Фонд за подпомагане на 120 малки училища иска учителският синдикат
  • Фонд за подпомагане на 120 малки училища иска учителският синдикат

Фонд за подпомагане на 120 малки училища да бъде сформиран към Министерството на образованието, науката и младежта, настояват от Синдиката на българските учители. Тези учебни заведения не могат да покриват социалните плащания на учителите си, а изплащат само работните им заплати, обясни във В. Търново председателят на учителския синдикат Янка Такева. По думите й идеята се подкрепя от просветния министър и в момента се разработва технология, по която да заработи фондът.

Тези 120 малки училища се намират извън големите градове и не отговарят на условията за средищни и защитени, но не могат да бъдат закрити, тъй като децата няма къде да учат. В тях работят около 2500 души персонал посочи Янка Такева. Във всяко училище се обучават не повече от 50-60 ученици от 1 до 7 клас, предимно от ромски произход. Тяхната успеваемост обаче е добра и обикновено децата продължават обучението си в професионални гимназии. За създаване на фонда могат да бъдат заделени 1,5 млн. лв. от икономиите, които всяка година се реализират в системата на образованието, смята Такева. Тя припомни, че тази година 13 млн. лв. от такива икономии ведомството разпредели на 10 училища за ремонт и преустройство на спортните салони и зали.

Чуйте повече в първия звуков файл.

Около 15 училища във Великотърновска област ще бъдат кандидати за финансова подкрепа от фонда. Само в Община В. Търново школата, които не правят социални плащания на учителите си, са поне 10. Сред тях са училищата в Леденик, Балван, Водолей и Самоведене. Частично се заплащат само социалните пари в Церова кория. От тази година в подобна ситуация ще изпадне и Хуманитарна гимназия, заради малкия прием, допълни председателят на синдиката във Велико Търново Мария Георгиева. И въпреки че градските школа няма да имат шанса да се борят за финансовата подкрепа на фонда, в незавидна ситуация са и три основни училища - „Христо Ботев", „П.Р.Славейков", „Г.С. Раковски" и СОУ „Вл. Комаров", допълни още синдикалният лидер.

Янка Такева съобщи още, че учителски протести няма да има. В бюджета за догодина е постигнато увеличение на парите за средното образование със 124 800 000 лв. 24 800 000 лв. ще отидат за целодневната организация в 1-4 клас и за пет и шестгодишните деца. Останалите сто милиона осигуряват 10-11 % увеличения на работната заплата в сферата на образованието. Единният държавен стандарт е завишен с 9 на сто, като средно достига до 1480 лв. за ученик, каза още Такева. От началото на следващата календарна година всички учители ще получават и по 320 лв. за представително облекло.

Чуйте повече във втория звуков файл.

Янка Такева е във Велико Търново за участие в двудневен семинар за обучение на 90 учители как да преподават в Часа на Европа. Освен това шефката на синдиката е имала среща с кмета Даниел Панов. Колективният трудов договор ще бъде подписан през декември и кметът гарантира, че всички ангажименти по него ще бъдат изпълнени, заяви Такева. Общинският бюджет ще продължи да подпомага квалификацията на учителите, участията им в спартакиади и да покрива част от транспортните разходи на пътуващите. Два пъти през годината общината връща на училищата и парите, които остават в касата й като резерв. Резервът е 5% и директорите си го получават в края на календарната година.