ФК Любимец идва във Велико Търново?
ФК Любимец идва във Велико Търново? / Дарик нюз, архив

Влизащият в „А" група ФК „Любимец" има сериозни намерения да играе домакинските си мачове в елита във В. Търново. В неделя тимът ще посрещне „Спартак" /Варна/, като само една точка му е необходима, за да узакони присъствието си сред най- добрите родни тимове от следващия сезон. Клубът обаче много трудно би получил лиценз за "А" група заради липсата на подходяща база в Любимец и за това се оглежда за подходяща на друго място.

Като най- добра възможност се очертава стадион „Ивайло", който скоро ще има прекрасен терен, а още миналото лято получи лиценз. В. Търново е подходяща дестинация за собственика на ФК „Любимец" Атанас Сталев, който има завод тук и хотел във Въглевци. Плюс за него ще бъде и фактът, че във В. Търново футбол тренират над 200 деца, които с края на "Етър 1924" остават без клуб. В същото време той поддържа отбор в националната юношеска група до 19 години, за който търси кадри от пловдивските школи. В момента пък старшата възраст на "виолетовите" се бори да влезе в тази група, но може и да няма право да играе в нея, ако "Етър 1924" изчезне от футболната карта.

Любопитна подробност е, че треньор на втородивизионния тим е излезлият от „Етър" еленчанин Веско Василев, а административен директор е президента на ФК „Етър"- Иван Ангелов. В състава пък са великотърновците Емил Копаранов и Илко Трифонов.

За да акостира на „Ивайло" ФК „Любимец" трябва да получи разрешение от БФС. По нормативните документи на централата за сливане с тукашен клуб и дума не може да става. Според чл. 13 от Правилника за статута на футболните клубове обаче, те могат да променят наименовонието си по предвидения от закона ред само преди започване на новата спортно- състезателна година. Преобразуването на професионални клубове пък се извършва при условията и по реда, определени от Търговския закон, при спадване на съответните вътрешни актове на БФС, гласи чл. 15 от същия правилник. Това на практика означава, че Общото събрание на „Любимец", ако е регистриран по Търговския закон, преди новото първенство може да реши да смени седалището на акционерното дружество и името му и да го пререгистрира във В. Търново.

Разбира се по отношение на ползването на стадиона, последната дума ще имат кметът на В. Търново Даниел Панов и Общинския съвет.