Евробебета, стачки, избори и евроцени белязаха 2007 г.
Евробебета, стачки, избори и евроцени белязаха 2007 г. / netinfo

С какво започна годината? С топла зима и с погледи към европейското ни бъдеще. За това и новородените нарекохме евробебета. Пет евробебета се родиха във великотърновска област на 1 януари. Родината се сдоби с петима нови българи в Горна Оряховица, Свищов, Елена и Полски Тръмбеш.

 

Първенството за евробебе издържа Горна Оряховица, където проплака първата евророжба.

 

И май до тук спряха приятните емоции, свързани с европейските перспективи.

Веднага щом спряхме да броим евробебетата, започнахме да говорим за акциза на ракията, за качване на цените, за застоя на заплатите, за азиатски играчки и европейски университети.

 

Политическият живот се активира с избора на областно ръководство на ГЕРБ. 

Оглави го Христо Христов. Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че ГЕРБ няма да подкрепи евентуална кандидатура за нов мандат на кмета на Велико Търново д-р Румен Рашев.

И така ще през януари започнахме да мислим за предстоящите местни избори през октомври.

 

През февруари все по-упорито се заговори за раздвижване на пластовете в БСП, движение, което разбуни духовете вътре и коментарите отвън. Междуличностни конфликти разединяваха партията във Велико Търново. Чакаше се отчетно-изборна конференция.

Тя премина без избор на ново ръководство. След тричасови дебати делегатите дадоха положителен вот на предложението да няма избор на нови ръководните органи. С това решение Стоян Витанов остана председател на Общинската организация на БСП в Старата столица, а на форума бе взето решение за консолидация на структурата.

 

Местните избори през октомври започнаха да оформят физиономията си още през март.

СДС обяви, че Румен Рашев е една от вероятните кандидатури за кмет на Велико Търново и в случай, че се кандидатира, сините ще го подкрепят.

 

Осем номинации за кмет на старата столица издигна общинският съвет на БСП.

Кои бяха те - зам. областният управител и зам. председател на областната организация на БСП Марияна Бояджиева, адвокатът Николай Илиев, общинските съветници Атанас Атанасов, Петко Тюфекчиев и Румяна Брайнова, д-р Иван Манчев, бизнесменът Валентин Ламбев и директорът на “Момина крепост” Румян Цонев.

Сред номинираните бе и народният представител и председател на общинската структура на БСП Стоян Витанов, но той оттегли кандидатурата си.

Преди местните избори обаче, трябваше да гласуваме за евродепутати.

Във В. Търново ГЕРБ спечели най – много гласове на първите избори за Европейски парламент.

26, 20 процента гласуваха за партията на Бойко Борисов.

Следва Платформа Европейски социалисти, която обединява Българската социалистическа партия и Движение за социален хуманизъм. Платформата спечели 22, 65 процента от гласовете.

За партия Атака гласуваха 16, 50 процента, за Движение за права и свободи – 9, 13 процента, за Национално движение Симеон Втори - 8, 37 процента, за Съюза на демократичните сили – 5, 43 процента, за Демократи за силна България – 3, 31 процента.

Изборите във Великотърновска област за представители на България в Европейския парламент преминаха при 27, 48 процента избирателна активност.

 

През лятото Симеон Сакскобурготски призова политическото ръководство на НДСВ да подаде оставка.

След прословутото заседание на парламентарната група на НДСВ жълтият депутат от региона Марияна Костадинова заяви, че „нито партията, нито парламентарната група са били разцепени и че всички са приели призива на лидера на НДСВ за по- единна позиция”.

 

През горещия юли БСП във Велико Търново започна процедура за търсене на отговорност от Иван Гранитски по повод публичните му прояви, свързани с местните избори. Като председател на комитета „Съзидание", съставен от интелектуалци, той подкрепи кандидатурата на Румен Рашев за трети кметски мандат във Велико Търново.

В предложението на великотърновските социалисти до Градския съвет на БСП в София бе посочено, че  самият Гранитски е член на БСП и в това си качество е длъжен „да съдейства за осигуряване на обществена подкрепа на политиката на партията и да участва в избирателните кампании и други политически акции”.

Към писмото бе приложен протокол от решение на Общинския съвет във Велико Търново, от който става ясно, че ръководеното от Гранитски издателство „Захари Стоянов” е получило пари от бюджета на общината, каза Стоян Витанов. Това, според него, поставя Гранитски в деликатна ситуация за истинските мотиви, с които подкрепя великотърновския градоначалник.

 

Докато се случваше всичко това Бойко Великов се оттегли от поста областен председател на БСП. Лидер на социалистите в областта стана Марияна Бояджиева, досегашен заместник-председател на областния съвет на партията. Оттеглянето си от поста Великов обясни с голямата си ангажираност с партийни и парламентарни дела.

 

През август  лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов бе в старата столица, за да представи кандидатите на партията за кметове на общински центрове в Областта.

Стана ясно и че ректорът на Великотърновския университет професор Легкоступ ще води листата на Съюза на демократичните сили за общински съветници. Той каза, че е имал предложения от почти всички други партии, без БСП и ВМРО.

 

Гражданско сдружение „Преображение” обяви, че издига и подкрепя 15 кандидатури за кметове на населени места в общината.  За изборите сдружението обедини структурите на партия „Български социалдемократи” и Политическо движение „Социалдемократи”.

 

За обща програма за управление на Велико Търново се договориха общинските ръководства на ДСБ и СДС.

Двете общински ръководства се консултираха за постъпилите заявления за кметове на кметства в общината, с цел да бъде избегнато дублирането на десни кандидатури в тях.

Инициативен комитет издигна кандидатурата на д-р Румен Рашев за трети кметски мандат на В. Търново.

В комитета влязоха инж. Антон Ненов, Благовеста Факирова, Валя Панова, Виктор Азманов, д-р Мария Рачева, Митко Минев, проф. Николай Овчаров, проф. Пламен Легкоступ, Петър Христов, Трифон Иванов и д-р Хитко Вачев.
 

През септември Изпълнителната комисия на партия ГЕРБ изключи петима членове на партията във Великотърновска област с мотив уронване на престижа на партията.
Членството им бе прекратено и заради работа срещу решенията на структурите на партията. Те не са се съобразявали с тях и са изказвали позиции за публична подкрепа на кандидати за кметове от други политически партии, се казва в решението на Изпълнителната комисия.

Камен Алексиев бе избран за председател на общинската организация на СДС.

На проведената общинска конференция за него гласуваха 51 от делегатите. На второ място с 29 гласа остана другия кандидат Боян Боянов.

 

ВМРО обяви кандидатурата на Йордан Грозданов за кмет на В. Търново.

Доц. Байко Байков пък бе кандидатът за кмет, издигнат от Коалиция “Промяна”. В нея участваха Европейски демократичен път, Гео клуб “Академика”, Гражданско сдружение “Германо-българска помощ за животните” и Национален клуб “Екогласност”.

Пак през септември на сцената се появи и най- младата политическа формация с бизнес окраска.

Местната структура на партия ЛИДЕР обяви, че ще излезе на местните избори със самостоятелна листа, която ще води Станислав Рашков, който в предишната кметска надпревара бе кандидата на НДСВ за кмет на Велико Търново.

Появи се и коалиция Граждани за Велико Търново с водач на листа бизнесмена Ивайло Любенов и кандидат за кмет адвокат Нина Илиева, както и движение Нашия град с водач на листа спортистът Румен Димитров.

 

Към края на септември разбрахме, че кандидатите за кмет на община Велико Търново ще бъдат 13.

Регистрирани бяха и 40 листи с кандидати за общински съветници.

 

И дойде денят 28 октомври, когато се отправихме към урните на местни избори 2007.

Вечерта разбрахме, че до урните ще отидем и втори път за балотаж.

 

На първия тур независимият Румен Рашев получи 30.53% от гласовете на избирателите. На балотажа той се срещна с кандидата на БСП д-р Иван Манчев, който на 28 октомври събра 24.48 на сто от гласовете. Кандидатът на политическа партия ГЕРБ Цветан Цветанов остана трети с  21.63%.

 

За Стефан Стоянов от АТАКА гласуваха – 5,89 %. За Нина Илиева от Коалиция Граждани за Велико Търново – 5, 36 %, за Йордан Грозданов от ВМРО– 5, 16 %.

Байко Байков от Коалиция "Промяна" събра 2, 22 %, Паскал Паскалев от ССД – 1 ,91 %.

За Румен Горанов от Българска социалдемокрация гласуваха 1,17 %, за Димитър Маринов-Пищова от НЗП "Никола Петков" – 0,70 %.

Мариана Маринова от Партия на българските жени събра  0, 56 %, Васил Бенчев от "Граждански съюз за нова България" – 0,20% и Георги Стойнов от Българска национално-радикална партия – 0,19 %.

 

Така се представиха кандидатите ни за кметове.

 

По най-много мандати в Общинския съвет - осем,  получиха ГЕРБ и БСП. По трима съветниците вкараха  ДПС, АТАКА, Граждани за Велико Търново, СДС, а по двама – ЛИДЕР, ВМРО и Преображение.

По един съветник имат Движение „Нашият град”, ССД и ДСБ.

Това конструира местният парламент на старата столица като най-пъстрия в страната.

В първия тур на изборите участваха 41, 91% от имащите право на глас в общината.

 

На първи тур кметовете си избраха в община Елена – кандидатът на БСП Сашо Топалов, в община Сухиндол – кандидатът на БСП Пламен Чернев, в Полски Тръмбеш – издигнатия от Инициативен комитет Георги Чакъров, в Стражица – кандидатът на НДСВ Стефан Стефанов, в Свищов – кандидатът на „Коалиция за Свищов” Станислав Благов.

 

На балотажа на 4 ноември  Румен Рашев бе преизбран за трети кметски мандат.

Независимият кандидат спечели 53.94% от гласовете. Неговият опонент д-р Иван Манчев, издигнат от БСП, събра 46.06% от вота на избирателите. Избирателната активност бе 33.29%.

 

На втори тур кандидатът на ГЕРБ Йордан Михтиев стана новият кмет на община Горна Оряховица.
Д-р Ивелина Гецова  оглави ръководството на община Лясковец. Тя бе кандидатът на Обединение „ГЕРБ-ДСБ-ССД-ЗНС”.

Ангел Генов победи на балотажа в Община Павликени.  Той бе издигнат от Предизборна коалиция "По нов път с Ангел Генов”.

За нов кмет на Златарица бе избран  Пенчо Чанев - кандидатът на „Коалиция Възход”.

 

Имаше няколко жалби за нарушения на изборите, включително и настояване от ГЕРБ за касиране, но почти всички останаха без последствия. Една от жалбите обаче донесе още едно място в общинския съвет за ГЕРБ. След корекция на неправилно отчетени бюлетини в една от секциите ГЕРБ се сдоби с девет общински съветници, вместо предварително обявените осем.

 

Председател на новия общински съвет на Велико Търново стана Христо Христов от ГЕРБ.

 

След изборите политическия ракурс се измести към НДСВ, претърпяло крах на местния вот.

Жълтият депутат Николай Свинаров, избран с великотърновски мандат, подаде оставка от партия НДСВ и напусна парламентарната група на жълтите.
Свинаров бе избран за народен представител от великотърновския район в 40 Народно събрание заедно с Марияна Костадинова.
Депутатът взе решение да се разграничи от НДСВ след като от жълтата партия и от парламентарната група бяха изключени Пламен Панайотов, Борислав Ралчев, Борислав Великов, Владимир Дончев и Атанас Щерев. Изключените и напусналите се събраха в нова парламентарна група.

 

В търсене на последния политически акцент за годината потърсихме и другия жълт депутат от Велико Търново, за да разберем как реагира на случващото се в НДСВ. Оставам в групата на НДСВ и не съм имала намерение да вземам друго решение, каза Марияна Костадинова. На този етап не желая да коментирам процесите в партията, мога само да изтъкна, че не съм имала колебания за моето място в групата на НДСВ,” допълни Костадинова.

 

И накрая - Добрата новина! Велико Търново е третият по ред най-добър за живеене град в България според специално проучване на Дарик, „24 часа” и информационния сайт DarikNews.bg.

Проучването бе за качеството на живот в 35 от големите градове у нас. Преди Велико Търново са само Варна и Пловдив.

Последните пет позиции са за Лом, Горна Оряховица, Дупница, Самоков и Перник.

Но сега не му е времето да се занимаваме с проблемите на другите.

Сега не му е времето да се занимаваме с каквито и да е проблеми!

Идват празници!

 

Шастлива Нова Година!